/ - PHOTO BY DAN MEYERS ON UNSPLASH, ilustracija
30/10/2021 u 22:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бајден, Макрон, Меркел и Џонсон: Брине нас ирански нуклеарни програм

Амерички предсједник Џо Бајден, француски Емануел Макрон, њемачка канцеларка Ангела Меркел и британски премијер Борис Џонсон састали су се данас како би разговарали на маргинама суммита Г20 у Риму

Сједињене Државе, Француска, Њемачка и Велика Британија изразиле су данас "снажну и све већу забринутост" због иранске нуклеарне активности, позивајући Техеран да "промијени смјер" и тако спаси уговор о његову нуклеарном програму, јављају агенције преносе медији.

Амерички предсједник Џо Бајден, француски Емануел Макрон, њемачка канцеларка Ангела Меркел и британски премијер Борис Џонсон састали су се данас како би разговарали на маргинама суммита Г20 у Риму.

-Одлучни смо у накани да дјелујемо тако да Иран никад не може произвести ни набавити нуклеарно оружје те изражавамо снажну и све већу забринутост због учесталих провокативних мјера Ирана на нуклеарном пољу, попут производње високо обогаћеног уранија и обогаћеног уранијева метала- истакнули су у заједничком саопштењу након састанка.

Велесиле су 2015. потписале историсјко важан уговор с Исламском Републиком (назван ЈЦПОА, Заједнички глобални акцијски план) који је ИР требало да спријечи да произведе атомску бомбу. Американци су се 2018., за мандата Доналда Трампа, једнострано повукли из уговора и поново увели санкције Ирану, који је, реагујући на такву одлуку, поступно одустајао од ограничења наметнутих његовом нуклеарном програму.

Техеран је ове седмице рекао да је вољан у новембру наставити преговоре како би спасио уговор.

-Сигурни смо да је још могуће брзо постићи и реализовати договор о поновном поштовању Нуклеарног споразума с Ираном (ЈЦПОА-а), како би се дугорочно гарантовало да ирански нуклеарни програм буде искључиво мирнодопске нарави, те предвидјети укидање санкција-истиче даље четверо западних челника у саопштењу.

-То ће бити могуће само ако Иран промијени смјер- упозорили су ипак. 

Додаје: "Позивамо предсједника Раисија да искористи ову прилику и потруди се у доброј вољи како би се наши преговори што прије успјешно завршили. То је једини сигуран начин да се спријечи опасна ескалација, која никоме није у интересу."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:31