/ -Фото: АП
22/05/2021 u 12:08 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Моја партија и даље подржава Израел

Рјешење по моделу двије државе које укључује државу за Палестинце остаје једини одговоп, каже лидер САД

Предсједник САД Џо Бајден изјавио је да нема промјене у његовој посвећености безбједности Израела, али је нагласио да рјешење по моделу двије државе које укључује државу за Палестинце остаје "једини одговор" за тај конфликт.

Бајден је то рекао на конференцији за новинаре првог дана успостављања прекида ватре после 11 дана сукоба између израелске војске и палестинског Хамаса у коме је убијено више од 150 људи, већиним Палестинаца у Гази, преноси Н1. 

Амерички лидер је такође настојао да умањи оцјене о јазу у Демократској странци јер се десетине чланова није слагало са Бајденовом „тихом дипломатијом“ према савезнику Израелу и јавно захтијевало прекид ватре.

- Моја партија и даље подржава Израел. Само да разјасним, док регион недвосмислено не призна право Израела да постоји независна јеврејска држава неће бити мира - навео је Бајден. 

Стејт департмент САД је најавио да ће Блинкен посјетити регион наредне недеље да „разговара о напорима за опоравак и сарадњи на изградњи боље будућности за Израелце и Палестинце“ после прекида ватре.

Прекиду ватре је посредовао Египат пошто су САД извршиле притисак на Израел да приведе крају војну кампању у Гази.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:21