Предсједник Бајден / - слободни извори
21/08/2021 u 06:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден не може да гарантуjе коначан исход операциjе евакуациjе из Кабула

Мисиjа евакуациjе jе опасна. Она укључуjе опасност за наше оружане снаге и спроводи се под тешким условима, рекао jе Баjден

Амерички председник Џозеф Баjден изjавио jе да не може да гарантуjе "коначан исход" операциjе евакуациjе у Кабулу, за коjу jе рекао да jе jедна од "наjтежих у историjи" на краjу 20 година рата у Авганистану.

– Мисиjа евакуациjе jе опасна. Она укључуjе опасност за наше оружане снаге и спроводи се под тешким условима – рекао jе Баjден у говору у Белоj кући преноси Н1.

Предсједник САД jе признао да не може да обећа какав ће бити коначни исход.

– Међутим, као врховни командант, могу да вас уверим да ћу мобилисати сва могућа средства – рекао jе Баjден и додао да су само САД „способне да воде такву операциjу, коjа jе jедна од наjтежих у историjи“.

Додао jе су САД од 14. августа евакуисале око 13.000 људи, 18.000 од jула, а хиљаде их jе евакуисано приватним летовима „коjима управља америчка влада“.  Предсједник САД jе рекао да jе његова земља посвецћена евакуациjи свих Авганистанаца коjи су током рата помагали САД и њеним операциjама у Авганистану.

Баjден се нашао на мети критика због хаотичних сцена евакуациjе у Кабулу.

– Ми смо у сталном контакту са талибанима и радимо на томе да цивилима обезбједимо сигуран приступ аеродрому“, рекао jе амерички председник.

Баjден jе рекао да то хаотично повлачење ниjе утицало на кредибилитет САД у међународноj заjедници.

– Наши савезници у свијету не доводе у питање наш кредибилитет – додао jе Баjден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:26