/ Фото: АBC NEWS
21/05/2021 u 15:09 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Обновићемо Газу, али без сарадње са Хамасом

Желимо да урадимо обнову са Палестинском самоуправом, поручио је амерички лидер

Предсједник САД Џо Бајден обећао je хуманитарну помоћ и реконструкцију уништених објекта у Гази, поздрављајући споразум о прекиду ватре између Израела и палестинског Хамаса након 11 дана борбе.

Он je нагласио да у причу неће бити укључен Хамас.

Бајден, који се недуго након објављивања примирја појавио на конференцији за новинаре у Бијелој кући, такође је обећао да ће ојачати израелски одбрамбени противваздушни систем "Гвоздена купола", упркос притужбама демократа о потенцијалној предстојећој продаји оружја САД Израелу, вриједној 735 милиона долара, пренио је Ројтерс.

Бајден је рекао да ће САД радити са Уједињеним нацијама и осталим међународним крупним играчима како би се пружила брза хуманитарна помоћ и да се издејствује хуманитарна помоћ народу у Гази, као и обнови уништених објеката.

Предсједник САД је инсистирао на томе да ће обнова бити урађена у партнерству са Палестинском самоуправом, а не са Хамасом, који САД сматрају терористичком организацијом.

Палестинска самоуправа, коју води предсједник Махмуд Абас, на власти је на окупираној Западној обали, док Хамас води главну ријеч у Појасу Газе.

- Желимо да урадимо обнову са Палестинском самоуправом - не са Хамасом - на начин који не дозвољава Хамасу да само обнови залихе арсенала - казао је Бајден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:05