/ Џо Бајден - архива
01/09/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден: Одбиjам да отворим нову децениjу рата у Авганистану

Предсjедник САД jе преузео одговорност за такву одлуку и рекао да се не слаже са критикама да jе постоjао бољи начин да се евакуишу Американци и цивили

Амерички предсjедник Џо Баjден обратио се нациjи на краjу наjдужег рата коjи су Сjедињене Америчке Државе водиле и поново образложио своjу одлуку да оконча 20-годишње америчко ангажовање у Авганистану.

– Нисам желио да продужим вjечити рат и нисам желио да продужим вjечити излаз из рата – рекао jе Баjден, преноси агенција Мина.

Предсjедник САД jе преузео одговорност за такву одлуку и рекао да се не слаже са критикама да jе постоjао бољи начин да се евакуишу Американци и цивили, пренио jе Глас Америке.

– Поjедини сада говоре да jе евакуациjа требало да почне раниjе или да jе могла бити изведена уређениjе. Поштуjем то, али нисам сагласан. Гужве на аеродрому би све стварале без обзира на то када би повлачење отпочело – рекао jе Баjден.

Он jе казао да би, да су почели евакуациjу у jуну или jулу, довели хиљаде америчких воjника и евакуисали више од 120 хиљада људи усред грађанског рата.

– Настале би гужве, слом повjерења у власти и ситуациjа би постала тешка и опасна мисиjа. Не постоjи евакуациjа на краjу рата коjу можете водити без сложености, изазова и приjетњи са коjима смо се суочили – истакао jе он.

Баjден jе казао да jе 90 одсто Американаца коjи су жељели да напусте Авганистан успjело да се евакуише и додао да постоjи између 100 и 200 америчких држављана коjи и даље желе да напусте земљу.

– За преостале Американце нема рока, риjешени смо да их извучемо ако желе да изађу из Авганистана – нагласио jе он.

Баjден jе истакао успjех евакуациjе, како jе рекао, наjвеће операциjе ваздушне евакуациjе у историjи.

– Амерички воjници, дипломатско особље и обавjештаjни професионалци су ризиковали животе не ради професионалне добити већ да служе другима, не у мисиjи рата него у мисиjи саосjећања – рекао jе Баjден.

Он jе навео да нациjа никада неће моћи да врати дуг породицама 20 повриjеђених воjника и 13 хероjа коjи су дали живот током евакуациjе и самоубилачких напада коjе jе извршила Исламска држава.

Критичаре коjи сматраjу да Америка ниjе требало да се повлачи из Авганистана, Баjден jе упитао шта jе витални национални интерес.

– Циљ jе био да се елиминише приjетња Осаме бин Ладена и његове терористичке мреже Ал Каиде остварен приjе десет година, а да се у међувремену свиjет промиjенио – казао jе он.

Баjден jе рекао и да не вjеруjе да се безбjедност САД побољшава распоређивањем хиљада воjника у страним земљама и потрошњом хиљада милиjарди УСД.

– Тероризам се миjења, шири на друге земље, наша стратегиjа, такође, мора да се миjења. Можемо да вршимо ударе на терористе и без америчких воjника на терену – казао jе он.

Терористима Исламске државе у Авганистану, групе ИСИС-К, амерички предсjедник jе поручио: "Jош нисмо завршили са вама“.

Баjден jе додао да ће САД "гонити до краjа свиjета" све коjи се усуде да их нападну и констатовао да Америка мора да учи на своjим грешкама.

– Морамо да постављамо мисиjе са jасним, остваривим циљевима и останемо фокусирани на фундаменталне интересе САД. Рат у Авганистану jе требало да се оконча одавно, одбиjам да отворим нову децениjу рата у Авганистану – поручио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:35