Џозеф Бајден / - (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS)
21/05/2023 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Odmrznuti odnose između Vašingtona i Pekinga

Odluka Vašingtona da obori kineski balon koji smatra špijunskim i koji je letio iznad SAD u februaru, izazvala je diplomatski sukob između dvije sile

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da bi odnosi između Vašingtona i Pekinga trebalo da "vrlo brzo budu odmrznuti".

Bajden je rekao da su se odnosi pogoršali u mjesecima posle razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali u novembru prošle godine.

Odluka Vašingtona da obori kineski balon koji smatra špijunskim i koji je letio iznad SAD u februaru, izazvala je diplomatski sukob između dvije sile.

Posjeta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu, koja je najavljena kao prilika za poboljšanje odnosa, otkazana je poslije incidenta sa balonom.

Bajden je danas novinarima u Hirošimi, gdje je bio samit lidera G7, rekao da bi Vašington i Peking trebalo da imaju otvorenu telefonsku liniji.

- O tome smo kineski predsjednik i ja razgovarali na sastanku u Indoneziji i tada smo se dogovorili da to uradimo. Zatim se desio taj glupi balon koji je oboren, i onda se promenio smisao dijaloga. Vjerujem da će uskoro biti početak otopljavanja odnosa“, rekao je Bajden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:32