Džo Bajden / - EPA
15/01/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden održao govor u crkvi Martina Lutera Kinga: Svijet je u kritičnom trenutku

On je postao prvi američki predsjednik koji je govorio na nedjeljnoj misi u crkvi tog borca za građanska prava u Atlanti

Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je Amerikancima da u životu Martina Lutera Kinga mlađeg potraže lekcije za premošćivanje razlika i iskorjenjivanje nepravde.

Bajden je postao prvi američki predsjednik koji je govorio na nedjeljnoj misi u crkvi tog borca za građanska prava u Atlanti, prenosi N1.

Bajden je govorio u baptističkoj crkvi Ebenezer na poziv tamošnjeg pastora, demokratskog senatora Rafaela Vornoka, o tome da se SAD i svijet bore protiv autokratskih snaga.

- Činjenica je da ja stojim ovdje u kritičnom trenutku za Sjedinjene Države i svijet, po mom mišljenju, rekao je Bajden, nazivajući to „trenutkom izbora“.

Upitao je: „Da li smo mi narod koji bira demokratiju umjesto autokratije? Moramo izabrati zajednicu umjesto haosa. Da li smo mi ljudi koji će izabrati ljubav umjesto mržnje? To su pitanja našeg vremena i zašto sam ovde.“

King se zalagao za pravo glasa, rekao je Bajden, ali „moramo zapamtiti da je njegova misija bila još dublja. Bila je duhovna. Bila je moralna“.

King se često pitao: „Kuda idemo?“ rekao je Bajden. „Moja poruka naciji na ovaj dan je da idemo naprijed. Hajdemo zajedno".

Martin Luter King je bio američki baptistički ministar, aktivista za građanska prava i jedan od najvećih lidera za prava američke crnačke populacije. King je bio pastor crkve Ebenezer od 1960. do svoje smrti.

- Borba za dušu naše nacije je stalna, rekao je Bajden u svojoj posveti Kingu, dodajući "to je stalna borba između nade i straha, dobrote i surovosti, pravde i nepravde".

Mnogi predsjednici, uključujući Bajdena, posjetili su Ebenezera da odaju počast Kingu, obično u vrijeme njegovog rođendana. Ali Bajden je prvi predsjednik koji je govorio sa propovjedaonice na redovnoj nedjeljnoj misi.

Očekuje se da će Bajden uskoro objaviti predsjedničku kandidaturu za naredni mandat.

Izabran je za predsjednika 2020. uz snažnu podršku "crnih" glasača nakon što je obećao da će učiniti više po pitanju rasnih pitanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:43