Džo Bajden / - EPA
24/09/2023 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden optužio ‘ekstremiste republikance‘ da im je cilj paraliza budžeta

Bijela kuća hoće u budžet da uključi vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od 24 milijardi dolara. To podržavaju demokrate i republikanci u Senatu, ali neki članovi Predstavničkog doma su žestoko protiv

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je "malu grupu ekstremista republikanaca" da prijete da pokrenu paralizu saveznog budžeta iduće nedelje.

Bajden, koji je govorio sinoć na večeri u Kongresu, rekao je da se dogovorio sa republikanskim predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem o nivou javnih troškova za sledeću budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra, ali, kako je dodao "danas mala grupa republikanaca ekstremista ne želi da poštuje sporazum i mogli bi svi Amerikanci za to da plate cijenu".

On je dodao da je finansiranje vlade jedno od najosnovnijih odgovornosti Kongresa i da je vrijeme da republikanci počnu da rade ono zbog čega su ih Amerikanci izabrali.

Američki Kongres treba da izglasa finansiranje savezne vlade prije ponoći 30. septembra, a trenutno je podijeljen, Senat je pod kontrolom demokrata a Predstaavnički dom pod kontrolom republikanaca.

Bijela kuća hoće u budžet da uključi vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od 24 milijardi dolara. To podržavaju demokrate i republikanci u Senatu, ali neki članovi Predstavničkog doma su žestoko protiv.

Glasanje o budžetu u Kongresu redovno je povod za odmjeravanje snaga između dvije stranke i svaka strana koristi mogućnost paralize vlade, takozvani šatdaun (shudown) da dobije ustupke one druge, dok se ne nađe rješenje u poslednjem trenutku.

Šatdaun se razlikuje od propusta otplate dospjelih dugova, koji je prijetio američkoj privredi proljetos, i bio je vezan za plafon duga koji je Kongres trebalo da poveća.

Izdaci zamrznuti u slučaju šatdauna su manji nego u slučaju prekida otplate dugova, prema Odboru za savezni budžet, tijela u kome se nalaze obje partije.

U slučaju šatdauna državni službenici ne bi bii plaćeni privremeno, neki zdravstveni sistemi bi mogli da budu pogođeni kao i vazdušni saobraćaj, pošto kontrolori leta ne bi dobijali plate.

Poslednja paraliza savezne vlade bila je 2018, kada je oko 850.000 državnih službenika bilo u stanju djelimične nezaposlenosti, prema navodima tog odbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:45