Džo Bajden / - EPA
08/02/2024 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden pomješao Angelu Merkel s pokojnim Helmutom Kolom

Bajdenov najverovatniji protivkandidat 2024. godine, bivši predsjednik Donald Tramp, takođe je nedavno imao greške

Američki predsjednik Džo Bajden je u srijedu uveče, prepričavajući razgovor iz 2021, pomešao bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel s pokojnim kancelarom Helmutom Kolom koji je umro 2017. godine. Ovo je drugi takav Bajdenov gaf ove nedelje, prenosi N1.rs.

Na prijemu u Njujorku, organizovanom za prikupljanje novca za njegovu novu predsedničku kampanju, 81-godišnji Bajden je prepričavao razgovore s evropskim zvaničnicima na sastanku grupe G7 u Velikoj Britaniji i umesto Angele Merkel, koja je tada bila na vlasti, spomenuo Helmuta Kola koji je u to vrijeme bio mrtav već četiri godine.

Njegov razgovor s Merkel odnosio se na događanja od 6. jula 2021, to jest nereda na Kapitolu koje su izvele pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa koji želi da osvoji republikansku nominaciju za predsjedničke izbore i suprotstavi se Bajdenu.

- Kada sam izabran za predsjednika, otišao sam na sastanak G7 u Velikoj Britaniji. Seo sam i rekao da se Amerika vratila, a predsednik Francuske me je pogledao i pitao ‚na koliko dugo‘. Nikada nisam na to tako gledao - rekao je Bajden i potom nastavio.

Tada me je Helmut Kol pogledao i rekao: Šta biste rekli predsjedniče da sutra ujutro otvorite London tajms i saznate da je hiljadu ljudi provalilo vrata britanskog parlamenta i usput ubilo nekoliko ljudi“, prisjećao se Bajden tog razgovora zamjenivši, međutim, Merkel s Kolom.

Početkom nedelje, govoreći o istom samitu, Bajden je pomješao francuskog predsjednika Emanuela Makrona s bivšim predsjednikom Fransao Miteranom, koji je bio na vlasti od 1981. do 1995. Umro je 1996. godine.

Bajdenov najverovatniji protivkandidat 2024. godine, bivši predsjednik Donald Tramp, takođe je nedavno imao greške.

Na prošlomjesečnom predizbornom skupu Tramp je kritikovao svoju suparnicu Niki Hejli, pritom je zamenivši s Nensi Pelosi, demokratkinjom koja je bila predsjednica Predstavničkog doma tokom njegovog mandata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:48