/ EPA Džo Bajden
19/09/2023 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden pozvao UN da se suprotstave agresiji Rusije na Ukrajinu

Američki predsjednik je govorio i o Kini i spremnosti na saradnju s njom da bi se izbjeglo da se rivalstvo pretvori u sukob

Ujedinjene nacije moraju "danas da se suprotstave namjernoj ruskoj agresiji" na Ukrajinu da bi spriječile bilo kakvu buduću agresiju te vrste, izjavio je danas predsjednik SAD-a Džozef Bajden prvog dana Opšte debate na upravo početom Godišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

- Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti mu agresiju na Ukrajinu bez posljedica. Ali postavljam vam pitanje: ako odustanemo od osnivačkih principa povelje Ujedinjenih nacija, koja će se država članica i dalje osjećati zaštićenom- rekao je Bajden.

- Ako dozvolimo da Ukrajina bude rasparčana, da li je nezavisnost zemalja garantovana? Odgovor je: Ne!- rekao je on.

Bajden je rekao i da su klimatske promjene "egistencijalna prijetnja za cijelo čovečanstvo" i naveo talase vrućine, požare, poplave i sušu posljednjih mjeseci širom svijeta.

Američki predsjednik je govorio i o Kini i spremnosti na saradnju s njom da bi se izbjeglo da se rivalstvo pretvori u sukob.

Bajden je rekao da su SAD spremne na saradnju s Kinom posebno u borbi protiv klimatske krize, u vrijeme kada su povećani kontakti na visokom nivou između dvije velike sile.

Na zasijedanju UN koje je danas počelo u Njujork, prvo je govorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je opisao "veoma sumornu sliku svijeta u haosu", gdje se geopolitičke tenzije "pogoršavaju", a globalno zagrijavanje "najdirektnije podriva budućnost" čovječanstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:42