/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
31/05/2024 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden predstavio predlog za primirje u Gazi: "Sporazum koji dovodi sve taoce kući"

Predsjednik SAD Džozef Bajden predstavio je u Bijeloj kući najnoviji predlog za sporazum o oslobađanju talaca i primirju u Gazi, koji je u proteklim danima odobrio Izrael i apelovao na Hamas da ga prihvati.

To je sporazum „koji dovodi sve taoce kući, osigurava bezbjednost Izraela, stvara bolji dan posle u Gazi bez Hamasa na vlasti i utire put političkom rešenju koje obezbjeđuje bolju budućnost za Izraelce i Palestince - rekao je Bajden, prenosi N1.rs.

- Izrael je sada ponudio sveobuhvatan novi predlog. To je mapa puta za održiv prekid vatre i oslobađanje svih talaca. Predlog je poslat preko Katara Hamasu -  rekao je američki lider.

(UŽIVO) Bajden potvrdio: Izrael ponudio primirje Hamasu, vrijeme je da ovaj rat završi

On je naveo da predlog ima tri faze, te da će „prva faza trajati šest nedelja, uključiti puni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje određenog broja talaca uključujući žene, starije, ranjene za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika“.

Bajden je dodao da će američki taoci biti među oslobođenima u prvoj fazi i da će posmrtni ostaci nekih ubijenih biti vraćeni njihovim porodicama.

- Palestinski civili će se vratiti u svoje domove i kvartove u svim djelovima Gaze, uključujući na severu - rekao je Bajden i najavio da će humanitarnu pomoć isporučivati 600 kamiona svakog dana.

Tokom prve faze Izrael i Hamas će „pregovarati o neophodnim aranžmanima da stignu do druge faze koja je stalno okončanje neprijateljstava“, objasnio američki predsjednik, dodajući da će ti pregovori biti teški i da postoji mogućnost produženja prve faze na duže od šest nedelja ako se nastave. SAD, Egipat i Katar će raditi da osiguraju da se razgovori nastave dok sporazum ne bude postignut.

Kada se to desi, počeće druga faza, u kojoj će biti oslobođeni svi preostali živi izraelski taoci, uključujući muškarce vojnike. Izraelske snage će se takođe povući iz Gaze u toj fazi.

Bajden je rekao da će privremeni prekid vatre postati stalan ako Hamas ispunjava svoje obaveze.

- Na kraju u trećoj fazi veliki plan za rekonstrukciju Gaze će početi i preostali posmrtni ostaci talaca koji su ubijeni će biti vraćeni njihovim porodicama - rekao je Bajden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jul 2024 01:01