Džo Bajden / - EPA
24/03/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Preuveličan značaj veza Rusije i Kine

Prema njegovim riječima, jedinstvo Zapada kada je riječ o suprotstavljanju Rusiji neće nestati ma koliko trajala borbena dejstva u Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da značaj veza između Rusije i Kine veoma preuveličano i da su Sjedinjene Države daleko uspješnije u formiranju saveza.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Otavi rekao da Zapad uspjeva da proširi svoje saveze, dok Rusija i Kina ne uspjevaju jer Peking ne može da predloži Moskvi ništa bitno.

- Kakve su obaveze oni preuzeli na sebe na ekonomskom planu? Trgovinski obim je porastao u odnosu na šta?, upitao je on novinara koji ga je zamolio da prokomentariše nedavni susret lidera Rusije i Kine u Moskvi.

Kako je rekao, nema lakomislen pristup ni Kini ni Rusiji, ali smatra da se dosta preuveličava.

- Poslednja tri mjeseca slušam da se Kina sprema da počne velike isporuke oružja Rusiji… I ništa još nisu uradili. To ne znači da neće, ali za sada nisu, rekao je Bajden.

Koalicije se, uvjeren je on, formiraju na Zapadu i kao primer naveo AUKUS, savez Japana, SAD i Južne Koreje i druge.

Takođe je dodao da SAD i Kanada namjeravaju da nastave da vrše pritisak na Rusiju putem "istorijskih sankcija i tarifa".

Prema njegovim riječima, jedinstvo Zapada kada je riječ o suprotstavljanju Rusiji neće nestati ma koliko trajala borbena dejstva u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 04:29