Džo Bajden / - EPA
14/06/2024 u 21:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bajden produžio važenje naradbe o uvođenju vanrednog stanja za Zapadni Balkan

Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je na godinu dana važenje naredbe o uvođenju vanrednog stanja za prostor Zapadnog Balkana i poslije 26. juna.

To je objavljeno je na sajtu Bijele kuće, precizirajući da osobe koje ugrožavaju mir i napore za stabilizaciju regiona predstavljaju prijetnju po spoljnu politiku SAD

Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore stabilizacije situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, koje koče napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, predstavljaju izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država, navodi se u izvršnoj naredbi, prenosi Nova.rs.

Bajden produžio vanredne mjere vezane za Zapadni Balkan

U tekstu se podsjeća da je izvršnom naredbom 13219, predsjednik proglasio vanredno stanje na Zapadnom Balkanu, u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, kao način rješavanja pretnje nacionalnoj bezbjednosnoj i spoljnoj politici SAD od akcija lica koja su angažovana ili pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Makedoniji, sada Sjevernoj Makedonija, ali i drugim djelovima regiona.

U tekstu se navode akti osoba koji opstruiraju implementaciju Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija od 10. juna 1999. godine.

Predsjednik je naknadno izmijenio tu naredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine koji se odnosi na Makedoniju, sada Republiku Sjevernu Makedoniju, navodi se u tekstu.

Izvršna naredna je potom promijenjena zbog situacije na teritoriji bivše SFR Jugoslavije i Albanije, koja podrazumijeva podrivanje posljeratnih sporazuma i institucija, kao i široko rasprostranjenu korupciju u različitim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, koče napredak ka efektivnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije i time predstavljaju izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država, dodaje se u direktivi Bajdena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 01:38