Џозеф Бајден / - Ројтерс
16/06/2021 u 20:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Пуно се прашине дигло око овог састанка

Моја политика није усмјерена против Русије. Моја одговорност као предсједника је да омогућим биољи живот својим грађанима, казао је Бајден

Амерички предсједник Џо Бајден састао се данас са руским предсједником Владимиром Путином у вили Ла Гранж у Женеви, што је њихов први сусрет очи у очи откако је Американац инаугурисан за предсједника.

Бајден је на почетку конференције рекао ово је био дуг дан за све.

- Управо сам завршио последњи састанак на овом путовању. Пуно се прашине подигло око овог састанка. Не постоји бољи начин за дијалог осим лицем у лице - рекао је Бајден.

- Он је додао да Путин и он дијеле заједничку одговорност око успостављања стабилних односа две јаке земље.

Додао је да му је жеља  да Путину каже и објасни ствари око којих се нас двојица не слажу.

- Моја политика није усмјерена против Русије. Моја одговорност као предсједника је да омогућим биољи живот својим грађанима. Ниједан предсједник то не може да уради уколико се не залаже за демократске вриједности које подразумијевају слободу за све људе на свијету. То је дио ДНК наше земље, то смо ми - рекао је он.

- Као предсједник такве земље обавеза му је да се бори за људска права и помаже угорженима попут Алексеја Наваљног.

- Залажемо се за слободу говора и нећемо толерисати повреду овог права. Такође ћемо се одлучно борити против сваког ко покуша да се умијеша у наше изборе- рекао је Бајден окупљеним медијима, преносе Новости.рс.

Он је такође додао да је Путину рекао да постоји много разлога због којих две земље могу да сарађују, не само због добробити Американаца и Руса, већ и због веће сигурности целог свијета.

Два предсједника су се дотакла и сајбер безбједности.

Бајден је затим додао да му је Путин током састанка рекао да не жели нови Хладни рат.

Ројтерс наводи да је Бајден нешто после 17 часова напустио вилу Ла Гранж, у којој је самит одржан, и да је том приликом показао подигнут палац, а затим ушао у аутомобил.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:21