Џозеф Бајден / - фото: РТС
20/04/2022 u 18:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Путинов рат у Украјини крив за раст инфлације и цијена нафте и гаса

Уз растућу глобалну потражњу у ери пандемије и забринутости око залиха усред рата, почетком марта цијене сирове нафте су порасле на највиши ниво у последњих 14 година

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да је прошломјесечни раст инфлације од 70 одсто последица поскупљења изазваног ратом руског предсједника Владимира Путина против Украјине и његовог утицаја на цијене горива и енергије, преноси Анадолија.

- Путинова инвазија на Украјину подигла је цијене гаса и хране широм свијета. То смо видјели у најновијим подацима о инфлацији. Чиним све што могу да снизим цијене и одговорим на Путиново повећање цијена - написао је Бајден на Твитеру.

Бајден је рекао да је одобрио пуштање милион барела сирове нафте из резерви дневно, у координацији са америчким партнерима и савезницима широм свијета, док његова администрација ради са америчким произвођачима нафте на повећању производње.

- Осим цијена гаса, позвао сам Конгрес да предузме хитне кораке за смањење трошкова породичних рачуна за комуналне услуге, цијене лијекова и још много тога, уз истовремено смањење дефицита како би се смањили инфлаторни притисци. То би направило велику разлику за породице - рекао је Бајден.

Уз растућу глобалну потражњу у ери пандемије и забринутости око залиха усред рата, почетком марта цијене сирове нафте су порасле на највиши ниво у последњих 14 година.

Годишња потрошачка инфлација у Сједињеним Државама скочила је у марту на 8,5 одсто, највише од децембра 1981. године. Произвођачке цијене су у марту скочиле за 11,2 одсто у односу на исти мјесец прошле године, што је највећи годишњи раст од новембра 2010. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:49