Džilijan Asanž / - WIKIPEDIA
10/04/2024 u 21:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden razmatra stopiranje krivičnog gonjenja Džulijana Asanža

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da razmatra australijski zahtjev da Sjedinjene Države odustanu od gonjenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji je objavio niz američkih poverljivih dokumenata.

Australijski premijer Entoni Albaneze podržao je u februaru mjeru Donjeg doma parlamenta kojom se zatražio povratak 52-godišnjeg Asanža u Australiju. Vašington želi izručenje Džulijana Asanža iz Velike Britanije u SAD.

- Razmatramo to - rekao je američki predsjednik novinaru kog je zanimalo ima li odgovora na zahtjev Australije za prekidom krivičnog gonjenja njenog državljanina.

- Učinite pravu stvar, odustanite od optužbi - napisala je kasnije Asanžova supruga na platformi X.

Američki tužitelji žele proces protiv 52-godišnjeg Asanža zbog Vikiliksove objave brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Vašington tvrdi da je Australijanac time ugrozio živote američkih agenata i da nema opravdanja za njegova djela. Pobornici ga, pak, slave kao heroja koji je krivično progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

Njegovo izručenje je u martu stavljeno na čekanje nakon što je visoki sud u Londonu naveo da SAD mora da pruži garancije da mu ne prijeti smrtna kazna.

Advokat Džulijana Asanža u svojoj prvoj reakciji nazvao je „ohrabrujućom“ objavu da američki predsjednik razmatra australijski zahtjev za odustajanjem od njegovog krivičnog gonjenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:45