Bajden i Duda / - FOTO: JUTJUB SKRINšOT
21/02/2023 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden sa Dudom: Podrška Ukrajini ostaje „gvozdena obaveza“, NATO nikad jači

Bajden je opisao NATO „kao možda najpostojaniji savez u istoriji“, uprkos nadi ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini

Predsjednici SAD i Poljske, Džozef Bajden i Andžej Duda obećali su u Varšavi da pomoć Ukrajini ostaje i dalje "gvozdena obaveza" saveznika u NATO, uvjereni da će zajedno pobjediti u ratu u Ukrajini. Bajden je kazao da je NATO uoči prve godišnjice ruske invazije jači nego ikada.

On je opisao NATO „kao možda najpostojaniji savez u istoriji“, uprkos nadi ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini.

„Obaveza SAD i naših saveznika da pomažemo Ukrajini traje. Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom, možemo ponosno kazati da ništa ne može da uzdrma našu pomoć. Naše snage ostaće u Poljskoj. U ovom trenutku pravimo novo strateško partnerstvo. Pred nama je mnogo izazova s kojima zajedno moramo da se suočimo, ali uvjeren sam da ćemo pobjediti“, kazao je predsjednik Bajden posle razgovora u četiri oka sa predsjednikom Dudom.

Poljski predsjednik ocjenio je da je posjeta američkog predsednika Varšavi, druga za godinu dana, dokaz kako veliki značaj SAD pridaju ovom djelu Evrope, a „s druge strane znak za nas da radimo ispravno podržavajući Ukrajinu na sve načine na koje umijemo i možemo i imamo u tome podršku SAD“, kazao je Duda.

Duda je istakao da Bajdenovu posjetu ne doživljava kao posjetu samo njegovoj zemlji, već cijelom regionu.

„Vidjevši vas juče u Kijevu, vjerujemo da Amerika može da uspije da očuva svjetski poredak. To je bio neuobičajen gest našim saveznicima u NATO, ali i onima koji krše međunarodne principe. Posle osam godina Vladimir Putin je odlučio da napadne Ukrajinu u punoj mjeri i izazvao je veliku krizu u cijelom svijetu“, kazao je Duda.

Bajden je u Varšavu stigao prošle noći iz neočekivane posjete Kijevu i danas će se, posle razgovora s poljskim predsjednikom Andžejom Dudom, iz bašte Kraljevskog zamka u Varšavi simbolično obratiti Evropljanima ;uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu.

U srijedu Bajden učestvuje na samitu zemalja istočnog krila NATO – „Bukureštanske devetorke“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:04