Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
27/12/2021 u 18:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бајден са гувернерима поводом ширења омикрона: Подржаћемо вас на све начине

Бајден је, током виртуелног састанка ком су присуствовали и чланови тима Бијеле куће за сузбијање пандемије ковида 19, поновио да омикрон варијанта ковида представља разлог за забринутост, али не и панику

Морамо остати усредређени и заједнички наставити да радимо. Моја порука је једноставна: ако вам је нешто потребно – кажите. Подржаћемо вас на све начине, рекао је амерички предсједник Џо Бајден током разговора са групом гувернера америчких држава поводом ширења омикрон соја коронавируса у Сједињеним Државама.

Бајден је, током виртуелног састанка ком су присуствовали и чланови тима Бијеле куће за сузбијање пандемије ковида 19, поновио да омикрон варијанта ковида представља разлог за забринутост, али не и панику, јавља Глас Америке.

 – Ако сте потпуно имунизовани и добили сте додатну дозу вакцине – прилично сте заштићени – рекао је Бајден током виртуелног састанка. 

Такође, амерички предсједник је обећао да ће бити ублажена несташица тестова за ковид.

 – Поступци администрације подразумијевају примјену Закона о одбрамбеној производњи како би се повећала производња кућних тестова за ковид, као и да се преко Гугл сервиса олакша проналажење најближе тестне локације - указао је Бајден.

Примјетио је и да досадашњи напори нису далеко одмакли.

 – Свјесни смо колико је некима било тешко да се тестирају протеклог викенда. То показује да је пред нама још посла. Да смо знали, ангажавали бисмо се више и боље - рекао је Бајден током састанка са гувернерима.

Ејса Хачинсон, гувернер Арканзаса, током сусрета је указао на неке од изазова са којима се суочава држава коју представља.

 – Гувернери и ваша администрација морају да сарађују тешње него икад. Ово је тренутна ситуација у Арказнасу: број хоспитализација преполовљен је у односу на ово вријеме прошле године. Број случајева особа заражених омикроном је повећан и потражња за тестирањем је већа - рекао је Хачинсон.

Према ријечима гувернера Хачинсона – потребно је учинити више на доступности брзих кућних тестова.

Повећање броја случајева значајно је отежало функционисање авиосаобраћаја током празничног викенда јер су авионске посаде биле приземљене усљед заразе – што је изазвало отказивање хиљада летова.

Америчке авиокомпаније су у понедјељак отказале око 800 летова и то четврти дан заредом – што је иницирало забринутости да би омикрон сој у 2022. могао да угрози економију.

Ентони Фаучи, водећи амерички епидемиолошки стручњак и члан тима Бијеле куће за сузбијање пандемије ковида, позвао је грађане да се суздрже масовних новогодишњих окупљања како би смањили повећање броја случаја изазваних омикрон сојем коронавируса.

 – Када говоримо о новогодишњој забави… топло бих препоручио да се клоните тога ове године. Биће и других година да се то уради, али не и ове – рекао је Фаучи за Си-Ен-Ен.

Он је рекао да се нада да ће пораст броја случајева бити заустављен у јануару, али да би, упркос томе, већи број обољелих могао преплавити болнице – поготово у подручјима у којима је забиљежена мања стопа вакцинације.

Претходно је у недјељу Џон Бел Едвардс, гувернер Луизијана, изјавио да се број хоспитализација у држави коју представља удвостручио током посљедње седмице.

Амерички предсједник Бајден је прошле недјеље, обраћајући се јавности поводом распрострањености омикрон варијанте ковида 19, најавио јачање напора у домену вакцинације, отварања пунктова за тестирање, као и расподјелу медицинске опреме и помоћи здравственим установама којима је то потребно у борби против коронавируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 08:27