Ilustracija / - EPA-EFE
22/09/2023 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden: SAD će isporučiti Ukrajini projektile ATACMS

Zelenski je u četvrtak posjetio Vašington da bi razgovarao s Bajdenom. SAD je tom prilikom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara

Američki predsjednik Džo Bajden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Vašington ipak snabdjeti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog predstavnika u Kongresu, prenosi Rojters.

Kijev traži od Bajdenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) kako bi njima napadali i ometali snabdjevne linije, vazdušne baze i mrežu željeznica na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Zelenski je u četvrtak posjetio Vašington da bi razgovarao s Bajdenom. SAD je tom prilikom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara.

Međutim, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan rekao je na pres-konferenciji u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sisteme za protivvazdušnu odbranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Rojters je ranije izvještavao o tome da Bajdenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sistemi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte fronte.

Bajden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti uprkos protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijardi dolara pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 21:55