Џо Бајден / - фото: ЕПА
24/05/2022 u 08:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: САД је "индо-пацифичка сила"

Сједињене Државе морају и биће јак, издржљив и поуздан партнер у индо-пацифичком региону. Ми смо индо-пацифичка сила, рекао је амерички предсједник

Амерички предсједник Џо Бајден, говорећи на самиту четвороструког безбједносног дијалога (Квад) у Токију, назвао је САД „индо-пацифичком силом“.

"Сједињене Државе морају и биће јак, издржљив и поуздан партнер у индо-пацифичком региону. Ми смо индо-пацифичка сила... Лидер Кине ме је једном питао зашто стално говорим да смо индо-пацифичка сила. Рекао сам зато што јесмо и јесмо. Повезани смо Тихим океаном на једној страни наше земље. И са свима вама смо у интеракцији већ дуго", рекао је амерички предсједник.

Састанак лидера Квада - Јапана, САД, Индије и Аустралије - у Токију био је други самит у овом формату. Очекује се да ће стране разговарати о питањима глобалне и регионалне агенде, ситуацији у Украјини, повећању учесталости лансирања ракета Сјеверне Кореје ове године, вакцинацији против корона вируса и другим темама.

Поред тога, биће покренут и програм стипендирања који ће омогућити 25 студената из сваке земље да студирају на мастер и докторским студијама у САД у областима науке, технологије, инжењерства и математике.

У оквиру алијансе постоји шест радних група у неколико сектора.

Дијалог четири земље формиран је на принципу уједињења држава које дијеле исте вриједности и које се залажу за отворен и слободан индо-пацифички регион. Истовремено, ако су Јапан и Аустралија савезници Сједињених Америчких Држава, онда је Индија, која није повезана са Америком савезничким односима, уврштена у „четворку“ највећим дијелом због све веће улоге у Индо-пацифичком региону и због конфронтације са Кином. Аустралија и Јапан доживљавају највећу рецесију и погоршање односа са Кином у посљедњих неколико година.

Први онлајн састанак лидера алијансе одржан је у марту ове године, а први лични састанак одржан је у септембру у Сједињеним Државама. Стране су се договориле о сарадњи у области сајбер безбедности покретањем рада експертске групе, о развоју безбједног софтвера, развоју радне снаге и талената, промоцији безбједне и поуздане дигиталне инфраструктуре, разговарано о питањима борбе против корона вируса и вакцинације, климатске промјене, нове технологије, стање у региону, као и инфраструктура, простор, чиста енергија, хуманитарне размјене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:00