Džo Bajden / - SHUTTERSTOCK
08/02/2023 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija

Glas Amerike navodi da je Bajden govor o stanju nacije održao u trenutku kada većina američkih građana nema povoljno mišljenje o njemu

Sjedinjene Američke Države (SAD) jedina su država koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsjednik Džozef Bajden.

Bajden je govorio o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom razmatra značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

On je pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi, prenosi Glas Amerike.

"Prije dvije godine naša ekonomija je doživjela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mjesta. Više ih je otvoreno nego za vrijeme mandata bilo kog predsjednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

On je kazao da da pandemija kovida više ne kontroliše živote američkih građana.

„SAD su izašle snažnije iz pandemije. Prije dvije godine kovid je zatvorio naše firme, škole i oduzeo nam toliko toga. Danas više ne kontroliše naše živote“, istakao je Bajden.

Bajden je, kao jedno od značajnijih dostignuća, u govoru istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vrijednog hiljadu milijardi dolara.

On je podsjetio je da je od usvajanja, na osnovu tog zakona, finansirano hiljade projekata širom zemlje.

„Da bismo održali najjaču ekonomiju na svijetu, potrebna nam je i najbolja svjetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svijetu po infrastrukturi – a onda smo pali na 13 mjesto. Sada se vraćamo“, rekao je on.

Bajden je, osvrćućise na cijenu ljekova, rekao da velike farmaceutske kompanije građanima nepravedno naplaćuju stotine dolara i ostvarivale rekordne zarade.

"Više neće", poručio je Bajden i podsjetio da je Kongres ograničio cijenu insulina, kao i skupih ljekova za liječenje bolesti poput raka.

On je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema, nakon smrti Afroamerikanca iz Memfisa, Tajrija Nikolsa, koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja.

Američki predsjednik ponovo je pozvao Kongres da usvoji predlog Zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti još jednog Afroamerikanca Džordža Flojda.

Bajden je, u dijelu govora posvećenom spoljnoj politici, istakao da su se SAD usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

“Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Bajden.

On je ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom obraćanja u Konkresu, poručio da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

"Bićemo uz vas koliko god da je potrebno”, rekao je Bajden.

Bajden nije konkretno govorio o kineskom balonu za koje američke vlasti tvrde da su špijunski, ali je istakao da je kineskom predsjedniku Ši Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju, a ne sukob.

“Moja administracija će uvijek štititi suverenitet SAD. Posvećeni smo saradnji sa Kinom tamo gdje to može unaprijediti američke interese i koristiti svijetu, ali ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili", rekao je američki predsjednik.

Bajden je obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortusa na nacionalnom nivou.

On je pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo u junu 2022. godine kada je poništio sudsku presudu Ro protiv Vejda koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

Tada je nekoliko američkih država zabranilo ili strogo ograničilo mogućnosti žena da prekinu trudnoću.

Glas Amerike navodi da je Bajden govor o stanju nacije održao u trenutku kada većina američkih građana nema povoljno mišljenje o njemu.

Prema novoj anketi dnevnika Vašington post i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije postigao, kako je navedeno, mnogo ili je ostvario vrlo malo tokom dvije godine mandata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:49