Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
27/11/2021 u 06:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: САД уводи забрану уласка из земаља јужне Африке због новог соја

Ова нова ограничења ће ступити на снагу 29. новембра. Како будемо напредовали, наставићу да се руководим оним што савјетују наука и мој медицински тим, поручио је Бајден

САД ће од следеће недеље забранити улазак већини путника из осам јужноафричких земаља због забринутости у вези са појавом новог соја корона вируса, откривеног у Јужноафричкој Републици, изјавио је предсједник Џозеф Бајден.

- Као мјера предострожности док не будемо имали више информација, наређујем додатна ограничења ваздушног саобраћаја из Јужне Африке и седам других земаља. Ова нова ограничења ће ступити на снагу 29. новембра. Како будемо напредовали, наставићу да се руководим оним што савјетују наука и мој медицински тим - поручио је Бајден у саопштењу, преноси Ројтерс, јављају Новости.рс.

Како је саопштено из Бијеле куће, ограничења, која ступају на снагу у понедељак, не забрањују у потпуности летове и не односе се на америчке држављане и оне са сталним боравиштем у САД.

Ограничења се односе на ЈАР, Боцвану, Зимбабве, Намибију, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави, а великом броју оних који нису амерички држављани,а који су били у тим земљама у претходних 14 дана неће бити дозвољен улазак у САД.

САД су међу већим бројем земаља које су донеле хитне мјере којима се обустављају путовања из јужне Африке након вијести о новој варијанти, названој ''''омикрон'''', за коју је Свјетска здравствена организација поручила да је „забрињавајућа“.

Раније је највиши амерички званичник за заразне болести Ентони Фаучи рекао да САД ужурбано прикупљају податке о новој варијанти ковида 19.

Здравствене власти настоје да утврде да ли је ''омикрон'' сој преносивији или инфективнији од других варијанти и да ли су вакцине ефикасне против њега.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:43