Џозеф Бајден / - РТС
31/08/2021 u 22:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден се обраћа јавности: Окончали смо најдужи рат у америчкој историји

У обраћању нацији којом обиљежава крај 20-годишњег рата у Авганистану, Бајден бранио је повлачење своје администрације и похвалио напоре приликом евакуације

Након повлачења америчких снага из Афганистана, предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден  обраћа се вечерас нацији и свијету, преноси Аваз.ба.

- Синоћ су у Кабулу Сједињене Америчке Државе окончале 20-годишњи рат у Афганистану. Најдужи рат у америчкој историји. Такође евакуирали смо 120.000 људи на сигурно. Тај број је двоструко већи него што је већина стручњака мислил да је то могуће. Ниједна нација, нити једна нација у хисторији није учинила ништа слично. Само су Сједињене Државе имале капацитет и вољу и способност да то учине. Ми смо то учинили данас. Изванредан успјех ове мисије био је због невјеројатне вјештине, храбрости и несебичне храбрости америчке војске и наших дипломата и обавјештајних радника - рекао је Бајден.

Упозорења и понуде

У обраћању нацији којом обиљежава крај 20-годишњег рата у Авганистану,  Бајден бранио је повлачење своје администрације и похвалио напоре приликом евакуације.

- Од марта смо се 19 пута обратили Американцима у Авганистану, с више упозорења и понуда да им помогнемо да напусте Авганистан, све до марта - рекао је Бајден.

- Након што смо започели евакуацију прије 17 дана, извршили смо почетну комуникацију и анализу те смо идентифицирали око 5.000 Американаца који су раније одлучили остати у Авганистану, али су сада хтјели отићи - наставио је.

Неки су одлучили остати

Признао је да око 100 до 200 Американаца остаје у Афганистану, али је рекао да су многи од њих одлучили сами остати.

- Закључак је да је 90 посто Американаца у Авганистану који су хтјели отићи могли отићи. За преостале Американце не постоји рок. Остајемо предани да их извучемо ако желе изаћи - рекао је предсједник.

Државни секретар Ентони Блинкен води континуиране дипломатске напоре како би осигурао сигуран пролаз за сваког Американца, авганистанског партнера или странца који жели напустити Ацганистан, рекао је Бајден.

- Заправо, само јуче је Вијеће сигурности Уједињених нација донијело резолуцију која је послала јасну поруку о томе шта међународна заједница очекује од талибана. Прије свега, слобода путовања, слобода одласка - рекао је Бајден.

Он је рекао да су се талибани јавно обавезали "емитирањем на телевизији и радију широм Афганистана" о сигурном пролазу за све који желе отићи, укључујући и оне који су радили заједно с Американцима.

- Не вјерујемо им само на ријеч, већ на основу дјела. И имамо начин да осигурамо да су те обавезе испуњене - рекао је Бајден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:54