Džo Baјden / - FOTO: EPA
09/03/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden se šali na račun godina: „Sve ove godine koje sam proveo u Senatu, što će reći 270 godina“

Republikanka Niki Hejli (51), koja će se s Donaldom Trampom takmičiti za predsjedničku nominacju, predložila je polaganje testa mentalnih sposobnosti za političare starije od 75 godina

Američki predsjednik Džozef Bajden, koji je spomenuo da bi mogao da se kandiduje za drugi predsjednički mandat, na pitanja o svojim poznim godinama odgovorio je - šalom. Šale dolaze uz sve izraženije glasove da je Bajden možda suviše star za drugi predsjednički mandat, a i uoči njegove konačne odluke o kandidaturi.

Američki predsjednik je nedavno na jednom skupu rekao – „Sve ove godine koje sam proveo u Senatu, što će reći 270 godina“.

Bajden, koji sada ima 80 godina, imaće 86 na kraju eventualnog drugog predsjedničkog mandata, tako da su njegove godine glavni hendikep za ponovni izbor.

Republikanka Niki Hejli (51), koja će se s Donaldom Trampom takmičiti za predsjedničku nominacju, predložila je polaganje testa mentalnih sposobnosti za političare starije od 75 godina.

„Pogledajte me!“, kaže Bajden svaki put kada ga pitaju o godinama, što je njegov način da istakne svoju izdržljivost pošto je već dvije godine predsjednik SAD.

Bajden, koji se još nije direktno izjasnio da li će da se kandidovati 2024, sada zastane da se pozdravi i rukuje sa građanima prije nego što ulazi u helikopter ili avion.

Posle nekog govora u Kongresu ili tokom putovanja po zemlji, Bajden se često zadrži da se nekim razmjeni neku riječ ili stane da se fotografiše, kao da pokazuje da je nova predsjednička kampanja, naporna vježba, ali se on toga ne plaši.

Kada su ga mediji prošle jeseni pitali da li je išao na godišnji ljekarski pregled, šaljivo je odgovorio – „Stvarno mislite da mi to treba“.

Ljekar je posle pregleda zvanično saopštio da je Bajden dobrog zdravlja i da je sposoban da obavlja svoje dužnosti. I to uprkos izvjesnoj nespretnosti koju su primjetili njegovi republikanski protivnici, koji se smiju kad se predsjednik SAD spotakne dok se stepenicama penje u avion.

Primjetno je njegovo sve teže kretanje i na ravnom, kao i povremena potreba da se pridrži uz nekoga dok hoda.

Američki predsjednik zna da je tema njegovih godina ozbiljna. Prema jednoj anketi sprovedenoj krajem februara, 65 odsto Amerikanaca ga smatra previše starim za drugi mandat. Međutim, Bajden ipak povremeno o tome pravi šale među svojim pristalicama.

On je početkom nedelje u razgovoru sa sindikatom vatrogasaca rekao da je prvi put izabran u Kongres 1972. u vrijeme kada je imao malo više kose.

Demokratski predsjednik se čak usudio da bude ironičan o delikatnoj temi, operaciji moždane aneurizme koju je imao 1988. godine.

„Morali su da mi skidaju vrh lobanje nekoliko puta, da vide da li imam mozak“, rekao je Bajden, kojeg neki republikanci ponekad opisuju kao senilnog.

Za Bajdena, jedan od velikih izazova, ako krene u predsjedničku trku biće da pronađe pravi ton za svoje godine, što je pitanje i percepcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:58