Џо Бајден / - РТС
16/11/2021 u 09:32 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден - Си Ђинпинг: Одговорност је на нама, сукоби да се избјегну

Јучерашњи разговор, који је иницирао Бајден, имао је за циљ да односе двије земље уравнотежи и учини их мање напетим

Током вишечасовног видео разговора, амерички предсједник Джозеф Бајден и кинески лидер Си Ðинпинг истакли су одговорност својих држава према свијету и потребу да се избјегну сукоби, јављају агенције преносе медији.

-Чини ми се да је наша одговорност као лидера Кине и Сједињених Америчких Држава да обезбиједимо да надметање између наше двије земље не прерасте у сукоб, било намјерно или ненамјерно. Држимо се само једноставног, директног надметања- рекао је Бајден, преноси Ројтерс.

САД и Кина се не слажу, између осталог, око поријекла пандемије корона вируса, правила трговине и конкуренције, ширења нуклеарног арсенала Пекинга, односа према Тибету и појачаног притиска Кине на Тајван.

Си је назвао Бајдена својим „старим пријатељем“ и рекао да двије стране морају повећати комуникацију и сарадњу како би рјешавале многе изазове са којима се суочавају, али Бајден је још раније оспорио карактеризацију њиховог односа као старог пријатељства.

У јуну је један новинар питао Бајдена (78) да ли би могао да назове Сија „старим пријатељем“, а Бајден је одговорио:

"Хајде да расчистимо нешто. Ми се добро знамо, али нисмо стари пријатељи. У питању је чист посао“.

Уочи јучерашњег састанка портпаролка, Бијеле куће Джин Псаки је, упитана да прокоментарише ову размјену два предсједника, рекла: „Па… могу да потврдим… он га још увијек не сматра “старим пријатељем“, тако да остаје досљедан“.

Говорећи преко преводиоца, Си је рекао да Кина и САД као двије највеће свјетске економије и сталне чланице Савјета безбједности УН, морају да оснаже комуникацију и сарадњу.

Бајден је обећао да ће се позабавити питањима која изазивају забринутост, укључујући људска права и друга питања у индо-пацифичком региону, додавши да он и Си никада нису били „тако формални једно с другим”.

Кинески предсједник Си Ðинпинг је рекао предсједнику Бајдену да ће Пекинг морати да предузме „одлучне мјере“ ако снаге „протајванске независности“ пређу „црвену линију“, објавили су кинески државни медији, након видео састанка двојице лидера.

Јучерашњи разговор, који је иницирао Бајден, имао је за циљ да односе двије земље уравнотежи и учини их мање напетим.

Амерички предсједник се широко осмјехнуо када се кинески предсједник појавио на великом екрану у сали за конференције, а јучерашњи разговор је био први лицем у лице откако је Бајден постао предсједник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:34