Razrušena naselja u Ukrajini / - EPA
24/08/2022 u 16:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden, Šolc i Stoltenberg: Puna podrška Ukrajini povodom Dana nezavisnosti

Bajden najavio najveći paket pomoći od početka rata u Ukrajini, Šolc poručio da Kijev može računati na Njemačku "koliko god bude trebalo", a Stoltenberg najavio da NATO stoji iza Ukrajine dok bude potrebno

Američki predsjednik Džo Bajden, njemački kancelar Olaf Šolc i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavili su danas punu podršku Ukrajini povodom Dana nezavisnosti, prenose agencije.

Bajden je pritom najavio tri milijarde američkih dolara bezbijednosne pomoći, najveći paket pomoći od početka ruska invazije prije šest mjeseci.

Pomoć je najavljena u trenutku kada američki zvaničnici upozoravaju da Rusija planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine institucije u danima koji dolaze.

"Sjedinjene Američke Države predane su pružanju podrške narodu Ukrajine koji se nastavlja boriti za odbranu svog suvereniteta", rekao je Bajden, dodajući da Ukrajina "s dozom tuge" obilježava 31. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, prenosi Reuters.

"Oko 2.98 milijardi eura pomoći omogućiće Ukrajini da nabavi sisteme za protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i minuciju, sisteme protiv dronova i radare kako bi se mogla nastaviti braniti na duži rok", rekao je Bajden.

SAD je izdvojiča gotovo 10.6 milijardi američkih dolara za bezbijednosnu pomoć Ukrajini otkako je u januaru 2021. Bajdenova administracija preuzela vlast. Od 2014. SAD su izdvojile više od 12.6 milijardi dolara za sigurnosnu pomoć Ukrajini. 

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je da Kijev može računati na podršku Njemačke "koliko god" bude potrebno.

"Njemačka stoji čvrsto uz Ukrajinu, danas i koliko god bude potrebno", rekao je u videoporuci objavljenoj na Twitteru.

"Nastavit ćemo slati oružje... i uvježbavati ukrajinske vojnike za naprednu evropsku opremu", dodao je, referirajući se na novu pošiljku oružja koju je Berlin najavio u utorak.

Njemačka vlada poslat će Ukrajini još naoružanja u vrijednosti 500 miliona eura, od čega će dio biti poslat 2023. Ono će uključivati tri sustava za protuzračnu obranu Iris-T, tenkove za odvlačenje oštećenih oklopnih vozila s bojišta, raketne bacače, municiju i sisteme za odbranu od dronova.

"Nastavićemo provoditi sankcije, slaćemo financijsku pomoć Ukrajini i pomoći ćemo u obnovi uništenih gradova i sela", naglasio je. 

Ponovio je da namjerava "krajem oktobrau Berlinu organizovati međunarodnu konferenciju o obnovi Ukrajine".

"Dragi Ukrajinci, vaša zemlja otjerat će crnu sjenu rata jer je snažna i hrabra i jer ima prijatelje u Europi i cijelom svijetu", rekao je, zaključivši obraćanje sloganom "Slava Ukrajini".

Genetralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je ukrajinske oružane snage, prenosi Dpa.

Stoltenberg je odao priznaje "svima onima koji su izgubili živote ili su ranjeni i i svim Ukrajincima i Ukrajinkama koji se bore za svoju zemlju, svoju slobodu i svoje najmilije":

"Možete računati na podršku NATO-a koliko god bude potrebno", rekao je, naglasivši da Rusija ne smije uspjeti. 

"Ukrajina mora pobijediti i Ukrajina će pobijediti", rekao je. "Na vaš Dan nezavisnosti želim vam snagu i uspjeh", poručio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 04:23