Џозеф Бајден / - (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS)
18/05/2023 u 06:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Sporazum o budžetu ćemo postići, SAD će platiti svoj dug

Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo, rekao je on

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je danas da je uveren da će on i kongresmeni Republikanske i Demokratske strane postići sporazum o budžetu, te da će Vlada SAD platiti svoj dug.

Bajden je dodao da će se pregovarači sastati danas, kao i da će on biti u bliskom kontaktu sa njima.

- Ujedinićemo se jer nemamo alternativu. Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo, rekao je predsjednik SAD.

On je istakao da su se lideri obje stranke složili oko toga da neće dozvoliti da SAD dođu u situaciju da ne mogu da plate svoje dugove.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je ranije da bi Vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Dug savezne vlade trenutno iznosi 31,4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i istovremeno bi je dovelo u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u Ameriku kao globalnog poslovnog partnera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. septembar 2023 01:48