Džozef Bajden / - Н1
22/06/2022 u 21:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden traži od Kongresa tromjesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica

Američki predsjednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da usvoji tromjesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo, da bi se smanjile rekordne cijene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom ljeta, javlja Rojters.

On je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku s ministarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Bajden i njegovi saveznici su ovo pitanje razmatrali mjesecima u svjetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cijene goriva koje su doprinijele padu popularnosti predsjednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru, prenosi Glas Amerike.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtjev uglavnom simboličan. Članovi Kongresa iz obje stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cijene, ako veći dio uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

"Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mjera, neće ublažiti rast troškova koji smo vidjeli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posledice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbjedi olakšanje", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica.

Prosečne cijene goriva na pumpama trenutno su blizu pet dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se s gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:48