/ - BAJDEN - FOTO: YOUTUBE/ - BAJDEN - FOTO: YOUTUBE
10/07/2022 u 15:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden ukida embargo na rusku naftu

Čelnici EU već su napravili dogovor oko embarga na rusku naftu, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine

U jeku rata u Ukrajini i sve brojnijih sankcija koje zapadne zemlje uvode Rusiji, Njujork tajms prenosi da će uskoro doći do promjene strategije Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Džozef Bajden već je naložio svojim saradnicima da oforme plan koji će omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cijenama, penosi Nova S.

Zvaničnici SAD-a strahuju da bi nova runda evropskih sankcija usmjerenih na protok ruske nafte do kraja godine mogla da dovede do ponovnog skoka cijena energenata. Ovo bi zadalo veliki udarac zapadnim ekonomijama, a naročito Sjedinjenim Državama.

Da bi zaustavili taj ishod, američki zvaničnici žele da osmisle plan koji ne bi kršio sankcije uvedene Rusiji, ali bi istovremeno omogućio bi da ruska nafta stiže na globalna tržišta, ali po značajno sniženoj cijeni.

Čelnici EU već su napravili dogovor oko embarga na rusku naftu, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine. U planu je smanjenje zavisnosti od ruskih energenata u nekoliko faza, dok je potpuni prekid uvoza planiran za decembar ove godine.

Iako je sam Bajden podsticao uvođenje embarga, zajedno sa ostalim paketima sankcija, čini se da predsjednik SAD strahuje do poremećaja na svjetskom tržištu koje će izazvati embargo.

Analitičari su izračunali da bi drastično smanjenje zaliha moglo da dovede do porasta cijena nafte na 200 dolara po barelu ili više, što znači da Amerikanci plaćaju sedam dolara za benzin. Globalni rast bi mogao da se preokrene jer potrošači i preduzeća smanjuju potrošnju kao odgovor na veće cijene goriva i pošto su centralne banke, koje već podižu kamatne stope u pokušaju da ukrote inflaciju, prinuđene da troškove zaduživanja dodatno poskupe.

Bajden sada želi da uvjeri zvaničnike mnogih zemalja, ali i poslovne lidere da odobre globalno ograničenje ijcena nafte, koja će se i dalje uvoziti iz Rusije.

Ovo, prema navodima Njujork tajmsa koje prenosi Jutarnji list, predstavlja nov i neproveren pokušaj da se primora Rusija da proda svoju naftu svetu uz velike popuste. Zvaničnici američke administracije i Bajden kažu da je cilj dvostruk: da se oslabi moskovska ratna mašina i da se smanji pritisak na potrošače energije širom sveta koji se suočavaju sa rastućim cijenama goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 07:47