Бајден и Кенеди / - фото: НОВОСТИ.РС.
23/10/2021 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден уложио вето због националне безбједности: Ништа од обjаве таjних досиjеа о убиству Кенедиjа

У одлуци Баjден наводи да ће преостали таjни документи коjи се тичу убиства некадашњег америчког председника „бити задржани од jавног обjављивања“ до 15 децембра следеће године

Амерички предсједник Џо Баjден одложио jе отварање поверљивих досиjеа о убиству Џона Кенедиjа све до децембра следеће године. Баjден jе наредбу да се не отворе досиjеи образложио пандемиjом вируса корона.

У одлуци Баjден наводи да ће преостали таjни документи коjи се тичу убиства некадашњег америчког предсједника „бити задржани од jавног обjављивања“ до 15 децембра следеће године, што jе готово 60 година од атентата у Даласу.

Баjден образлаже да jе Национална администрациjа за архиву (НАРА) због пандемиjе вируса корона у немогућности да контактира са свим агенциjама коjих се тичу документи и не могу да утврде да ли би њихово обjављивање могло да утиче на националну сигурност, преноси РТ, јављају Новости.рс.

Баjден наводи да jе због тога „неопходно привремено одлагање како би се заштитили против могуће штете за воjну одбрану, обавјештаjне операциjе, спровођење закона или међународне односе“.

Поjедине информациjе, коjе су раниjе процјењене, биће обjављене у децембру ове године, док ће остале остати таjне jош годину дана.

Иако jе Ли Харви Освалд ухапшен због убиства Кенедиjа, да би га два дана касниjе убио Џек Руби, ликвидациjа некадашњег америчког предсједника остаjе предмет броjних теориjа и сумње у заверу коjа стоjи иза атентата.

Због тога jе Конгрес jош 1992. године донио одлуку да сва документа у вези са убиством треба да буду обjављена, како би jавност била потпуно информисана, многи нивои америчке администрациjе то jош нису у потпуности учинили.

До сада jе обjављено око 250.000 докумената у вези са убиством Кенедиjа, али се они могу видјети само у просториjама НАРА у Мериленду. Амерички председник Џо Баjден наложио jе да они буду дигитализовани и доступни онлаjн.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:15