Бајден / Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/FRANCE-PRESSE
19/10/2021 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден жели да се блокира закон у Тексасу о забрани абортуса

Бајденова администрација упутила захтјев Врховном суду

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена затражила је од Врховног суда САД да блокира закон у Тексасу који прописује готово потпуну забрану абортуса након што је нижи суд вратио на снагу мјеру коју подржавају републиканци.

Бајденова администрација је упутила захтјев Врховном суду тражећи да се брзо преиначи одлука Петог окружног апелационог суда са сједиштем у Њу Орлеансу да укине налог судије којим се блокира закон док се парнице по овом питању настављају, пренио је Ројтерс.

Апелациони суд САД одбио је 15. октобра захтјев америчког Министарства правде да суспендује рестриктивни закон у савезној држави Тексас, који забрањује абортус након шест недјеља трудноће.

Пети окружни федерални апелациони суд у Њу Орлеансу је претходно дозволио да се примјењује закон о забрани абортуса у Тексасу до, како је навео, "убрзаних" даљих поступака у овом значајном правном поступку.

Закон о забрани абортуса у Тексасу, који је ступио на снагу 1. септембра, не прави изузетке за трудноће настале силовањем или инцестом, а предвиђа и да грађани туже клинике које изводе абортусе, и да, ако спор буде окончан у њихову корист, добију 10.000 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:45