Џо Бајден / - Инстаграм
24/03/2022 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајденов минут у Бриселу кошта 2.000 еура

Посјету Бајдена Бриселу обезбјеђује око 2.000 полицајаца, а белгијски медији процјењују да се у америчкој делагацији налази између 500 и 1.000 људи

Због посјете америчког предсједника Џозефа Бајдена Бриселу грађани су упозорени да ће се примјењивати ванредне безбједносне мјере више од оних које су уобичајне за самите лидера ЕУ или посјете других свјетских званицника, укључујући и највише државнике Kине и Русије.

Бајден је у сриједу увече стигао у Брисел, а данас присуствује самитима НАТО, Г7 и ЕУ лидера.

У Бриселу су од сриједе увече до петка ујутру, за када је најављен полазак америчког предсједника за Пољску, најављене блокаде саобраћајница, затварање тунела, измјене линија градског превоза, а предвиђа се и ограничење рада ресторана и продавница у близини америчке амбасаде, гђе према писањима белгијских медија, борави Бајден.

Иако се налази у прометном центру Брисела, недалеко од Амбасаде Србије, америчка Амбасада је изолована бетонским блоковима и металном оградом.

Пред долазак америчког предсједника рута од аеродрома до амабасаде је темељно провјеравана, а запачаћене су канте за отпатке и канализациони поклопци и забрањено паркирање аутомобила.

Посјету Бајдена Бриселу обезбјеђује око 2.000 полицајаца, а белгијски медији процјењују да се у америчкој делагацији налази између 500 и 1.000 људи, укључујћи два авиона Аир Форце Оне и педесетак возила, што, по процјени белгијских медија, америчке пореске обвезника кошта 6,8 милиона еура односно преко 2.000 еура по минуту Бајденовог боравка у Бриселу.

Током претходне посјете Џозефа Бајдена Белгији 2021. године, ресторанима и баровима у близини његовог кретања било је наложено да затворе баште, а у локалне продвнице се могло ући само уз полицијску пратњу, што су мјере које се очекују и данас.

Новинарима који присуствују самиту ЕУ лидера речено је да не прилазе мјесту одржавања састанка сат времена прије па све док је амерички предсједник у згради на разговорима са европским званичницима који би требало да почну око 16.30 часова.

Брисел, као сједиште ЕУ и НАТО, често је домаћин самита и највисих европских и свјетских званичника, али мјере које се предузимају током боравка америчких предсједника (Барак Обама 2014. године, Доналд Трамп 2017. године и Џозеф Бајден 2021. и 2022. године) превазилазе све оно на шта су грађани, али и власти Брисела навикли.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:52