/ - PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
18/03/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Banke u Aziji otporne su na manjkavsti američkog bankarskog sektora

Iz Fitcha su naveli da slabosti koje su doprinijele propasti dvije banke su među faktorima koji su već uzeti u obzir u njihovim procjenama rejtinga za banke u APAC-u, ali one su često kompenzovane strukturalnim faktorima,

Azijsko-pacifičke banke su otporne na rizike što je istaknuto neuspjesima uočenim u američkom bankarskom sektoru, saopšteno je iz Fitch Ratingsa, dodajući da je izloženost Silicon Valley Bank i Signature Bank beznačajna za regionalne banke koje agencija pokriva.

"Direktna izloženost banaka s ocjenom Fitcha u APAC-u prema SVB-u i Signatureu za koju znamo nije bitna za kreditne profile", rekao je Fitch u bilješci.

Iz Fitcha su naveli da slabosti koje su doprinijele propasti dvije banke su među faktorima koji su već uzeti u obzir u njihovim procjenama rejtinga za banke u APAC-u, ali one su često kompenzovane strukturalnim faktorima, prenosi SEEbiz.

Izloženosti su obično najveće u Indiji i Japanu.

Fitchova procjena banaka u Aziji i Pacifiku dolazi nakon što je američka ministarka finansija Janet Yellen rekla da neće svi neosigurani depoziti biti zaštićeni u budućim bankrotima banaka.

U petak su dionice banaka i finansijskih društava na azijsko-pacifičkim tržištima ujutro odahnule nakon oštrih gubitaka u nestabilnom trgovinskom tjednu.

U Sidneju, Commonwealth Bank of Australia trgovala se 1,21 odsto više, a National Australia Bank porasla je 1,65 odsto, obje su zabilježile dobitak nakon pada više od tri odsto ranije ove sedmice. Japanska finansijska grupa Mitsubishi UFJ takođe je ojačala 0,75 odsto, a finansijska grupa Mizuho 1,58 odsto.

Iako Fitch vidi značajan rizik od volatilnosti u depozitima za digitalne banke u regiji, primijetio je da će vlade azijsko-pacifičkih zemalja vjerovatno uskočiti kako bi podržale svoje banke kada to bude potrebno – mogućnost koja će pomoći u ublažavanju daljeg rizika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:32