/ ilustracija- PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
12/11/2022 u 10:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bankrotirala jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama

Bankrot je uslijedio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a

FTX, jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, proglasila je bankrot u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a izvršni direktor i osnivač firme, Sam Bankman Fried, podnio je ostavku. Bankrot je uslijedio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

FTX Grupa objavila je da je podnijela zahtjev za stečaj prema poglavlju 11 i da je počela uredan proces revizije i likvidacije za dobrobit svih globalnih dioničara, prenosi SEEbiz. Poglavlje 11 je američki mehanizam koji firmi omogućava restrukturiranje dugova pod nadzorom suda, a da pritom nastavi s radom.

Bankman Frieda je na čelu firme već zamijenio John J. Ray. U saopštenju je poručio da će stečajni postupak iz poglavlja 11 omogućiti grupi da procijeni svoj položaj. Kriptovalute su se ove sedmice našle na meti kritika, nakon što je najveća platforma za kriptovalute, Binance, u utorak pristala da preuzme konkurenta FTX.com, da bi se samo dan kasnije povukla iz akvizicije.

"U početku smo se nadali da ćemo moći pomoći u pružanju likvidnosti FTX klijentima, ali poteškoće su van naših mogućnosti", napisao je Binance na Twitteru u srijedu.

Bankman Fried rekao je investitorima u srijedu, prije nego što je Binance najavio povlačenje iz akvizicije, da će firma morati da bankrotira ako ne dobije finansijsku injekciju.

FTX se, rekao je, suočava s manjkom od osam milijardi USD i biće mu potrebno četiri milijarde USD da ostane solventan. Prema izvještajima stranih medija, FTX je navodno zloupotrijebio sredstva klijenata. Trenutno je pod lupom američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu, Ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu.

Zbog razvoja događaja oko FTX-a, mnoge glavne kriptovalute oštro su pale ove sedmice. Predstavnici Formule 1 Mercedes objavili su da su raskinuli svoj sponzorski ugovor s FTX-om i da će ukloniti logotipe firme sa svojih bolida uoči Velike nagrade Sao Paula ovog vikenda.

Mercedes je ugovor s FTX-om, koji se inače smatrao ključnim sponzorom, potpisao u septembru prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:22