Застава Барбадоса / - WIKIPEDIA
30/11/2021 u 06:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Барбадос од данас република, Елизабета II одлази у историју

Британски принц Чарлс допутовао је у недјељу на то карипско острво како би присуствовао инаугурацији изабране предсједнице Сандре Мејсон

Барбадос ће данас на 55. годишњицу независности промијенити облик владавине и постати република, а британска краљица Елизабета Друга више неће бити шеф те карипске државе.

Британски принц Чарлс допутовао је у недјељу на то карипско острво како би присуствовао инаугурацији изабране предсједнице Сандре Мејсон.

Тиме ће Барбадос, око 400 година откако су први британски бродови стигли до обала острва, уклонити посљедње трагове колонијалног система.

Принц Чарлс ће на инаугурацији одржати говор у којем ће истаћи пријатељство два народа, упркос промјени уставног система.

Барбадос ће остати у Комонвелту, групу коју чине од 54 земље бивше британске колоније широм Африке, Азије, Сјеверне и Јужне Америке и Европе, коју чине.

Британци су заузели острво 1627. године и избрисали сваки траг првобитних становника, Аравака који су тамо живјели годинама.

Британски колонијалисти су из Африке бродовима довозили робове да би радили на пољима шећерне трске, па је данашња популација од око 300.000 људи већином афричког поријекла.

Посљедњи пут је једна земља уклонила британску краљицу са чела државе када је Маурицијус, острво у Индијском океану, проглашен за републику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:17