Rusija - Moskva  / - RUSIJA - PHOTO BY RANDOM INSTITUTE ON UNSPLASH
29/03/2024 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BBC: Razbijena ruska mreža koja je „plaćala evropskim političarima“

"Propagandna" mreža koju podržava Rusija razbijena je zbog širenja antiukrajinskih priča i plaćanja neimenovanim evropskim političarima, navode vlasti u nekoliko zemalja, prenosi BBC.

Istražitelji tvrde da je koristila popularni Voice of Europe sajt kao sredstvo za plaćanje političarima, navodi BBC.

Češka i Poljska su rekle da je mreža imala za cilj uticaj na evropsku politiku, prenosi N1.rs.

Voice of Europe nije odgovorio na zahtjev BBC za komentar.

Češki mediji, citirajući obavještajne izvore, prenijeli su da je političare iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Holandije i Mađarske plaćao Voice of Europe sa ciljem da utiče na predstojeće izbore za Evropski parlament.

Njemačke novine Der Špigel prenose da je novac predavan ili u kešu na tajnim sastancima u Pragu ili kroz razmene kriptovaluta.

Češka tvrdi da iza mreže stoji proruski ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je uhapšen u Ukrajini nedugo nakon početka ruske invazije, ali je kasnije prebačen u Rusiji sa oko 50 ratnih zatvorenika u zamjenu za 215 Ukrajinaca.

Češke vlasti su takođe označile Artjoma Marčevskog, navodeći da je on upravljao svakodnevnim poslovanjem sajta. Obojicu su sankcionisale češke vlasti.

Poljska obaveštajna agencija je rekla da je sprovela istrage u Varšavskom i Tihi regionu i zaplijenila 48.500 eura i 36.000 dolara.

- Novac iz Moskve je korišćen za plaćanje nekih političkih aktera koji šire rusku propagandu - rekao je BIS u saopštenju.

Dodaje se da su sume iznosile „milione“ čeških kruna.

Navodna propagandna mreža „imala je za cilj aktivnosti protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“, rekao je BIS.

BIS nije imenovao političare koji su navodno upleteni. Međutim, belgijski premijer Aleksander De Kru naveo je da su uključeni i članovi Evropskog parlamenta.

- Na primer, pokazalo se da je Rusija prišla poslanicima EP, ali i platila (njih) da ovde promovišu rusku propagandu - rekao je De Kru belgijskim poslanicima.

Internet stranica Voice od Europe je u četvrtak bila van mreže. Arhivirana verzija njegove početne stranice pokazala je nekoliko članaka koji naglašavaju unutrašnje podjele u evropskim zemljama i izražavaju skepticizam u pogledu podrške Ukrajini.

Među njima su: „Protest u Pragu: glas ljudi protiv korupcije, vojna podrška Ukrajini i vladi“, i „Ukrajinska vojska se suočava sa sve većim nedostatkom trupa usred tekućih izazova“.

Voice of Europe je imao više od 180.000 pratilaca na Tviteru/X. Publikacija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:37