BRITAIN BBC LINEKER / EPA-EFE - FOTO: EPA
13/03/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BBC vratio na posao Gerija Linekera nakon suspenzije

BBC je morao da ukine izvještavanje o sportskim događajima tokom vikenda, jer su sportski voditelji i komentatori, u znak solidarnosti sa Linekerom, odbili da rade, prenosi Rojters

Britanski BBC vratio je na posao svog najplaćenijeg sportskog voditelja Gerija Linekera, nakon što je njegova suspenzija zbog kritikovanja državne politike o imigraciji izazvala žestoku reakciju javnosti i buru unutar javnog servisa.

BBC je morao da ukine izvještavanje o sportskim događajima tokom vikenda, jer su sportski voditelji i komentatori, u znak solidarnosti sa Linekerom, odbili da rade, prenosi Rojters.

Neki zaposleni, opozicioni političari i komentatori optužili su kompaniju, koja treba da bude nepristrasna, da je poklekla pred pritiscima vlade, što je navelo i premijera Rišija Sunaka da podstakne da se brzo pronađe rešenje za tu neprijatnu situaciju.

Očekuje se da će se bivši kapiten fudbalske reprezentacije Engleske na posao vratiti u subotu u emisiji „Utakmica dana“, koju vodi od 1999. godine.

On je na Tviteru zahvalio na podršci kolegama iz sportske redakcije BBC-a i rekao da mu je drago što je pronađeno rešenje, a još jednom se osvrnuo i na temu migranata.

-Koliko god da mi je bilo teško proteklih par dana, to se ne može porediti sa onim kada morate da pobjegnete iz svoje kuće zbog rata i tražite utočište u dalekoj zemlji- poručio je Linker.

Britanski javni servis ga je skinuo sa programa zbog toga što je retoriku ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman o migrantima uporedio sa jezikom koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj.

Brejverman je dolazak hiljada tražilaca azila malim čamcima opisala kao „invaziju“ i rekla da bi, ako se ne promijene zakoni, 100 miliona ljudi imalo pravo da uđe u Britaniju.

Generalni direktor BBC Tim Dejvi obećao je da će održati nepristrasnost korporacije, što je jedan od principa koji se koriste za opravdanje godišnje pretplate od 159 funti, koju plaća svako domaćinstvo u Britaniji.

On je rekao da je suspenzija bila odgovarajuća mjera i da je Lineker pristao da se drži trenutnih uređivačkih smjernica dok se ne formira nova politika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. jun 2023 19:32