Беч панорама / - (PHOTO: TWITTER @CHRISCENG)
18/11/2022 u 00:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beč najbolji za život, Damask najgori

Evropski i kanadski gradovi dominiraju zahvaljujući faktorima poput stabilnosti i dobre infrastrukture

Economist Intelligence Unit (EIU) rangirao je deset najboljih i deset najgorih mjesta za život u svijetu u 2022. godini. Indeks je ocijenio 172 grada u pet kategorija: kultura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i zabava.

Evropski i kanadski gradovi dominiraju zahvaljujući faktorima poput stabilnosti i dobre infrastrukture.

Stanovnici ovih gradova imaju brojne mogućnosti za kulturu i zabavu. Iz godine u godinu gradovi u Austriji i Švajcarskoj zauzimaju visoko mjesto na listama kvaliteta života zahvaljujući dobro razvijenom socijalno-kapitalističkoj ekonomiji.

U vrhu liste se ne nalazi nijedan grad iz Sjedinjenih Američkih Država, a najbolje je plasirana Atalanta na 26. mjestu.

Kao najbolje mjesto za život proglašen je Beč. Beč je bio prvi na listi 2018. i 2019. godine, ali je 2021. godine pao na 12. mjesto. Ukupno je Beč dobio ocjenu 95,5/100. Za stabilnost je Beč dobio 95 bodova, zdravstvenu zaštitu 83,3, kulturu i okruženje 98,6, a za edukaciju i infrastukturu Beč je dobio ocjenu 100.

Na drugom mjestu je glavni grad Danske Kopenhagen, trećem švicarski Cirih, četvrtom i petom kanadski gradovi Kaljari i Vankuver, šesta je Ženeva, sedmi Frankfurt, osmi Toronto, deveti Amsterdam, a deseto mjesto su podijelili Osaka i Melburn.

Na listi deset najgori gradova za život dominiraju gradovi iz Azije i Afrike.

Osim Damaska, koji je najgori za život, i Lagosa koji slijedi, na listi deset najgorih gradova za život nalaze se i Tripoli, Alžir, Karači, Port Moresby, Daka, Harare, Douala i Teheran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:05