Analena Berbok / - SCREENSHOT YOUTUBE
23/03/2023 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berbok stiže u Skoplje: Njemačka podržava ustavne izmjene Sjeverne Makedonije

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova je, uoči posjete, iznijelo ocjenu da je Sjeverna Makedonija „ključna zemlja“ za proces proširenja EU i navelo da je glavni cilj posjete Analene Berbok deblokada procesa ustavnih amandmana

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovaće danas u Skoplje gde će se sastati s državnim vrhom, ali i sa opozicijom u pokušaju da pruži podstrek ustavnim izmjenama kojima bi Bugari i druge zajednice trebalo da budu uključene u Ustav Sjeverne Makedonije, javlja Dojče vele (DW).

Berbok kaže da očekuje široku podršku u parlamentu za ustavne izmjene i traži da se ostave po strani partijski interesi i kalkulacije.

„Mjesto Sjeverne Makedonije je u EU, kao i našim drugim partnerima sa Zapadnog Balkana. Da zaista to mislimo, pokazali smo najkasnije u julu 2022, kada su zvanično počeli pristupni pregovori sa EU“, rekla je Berbok uoči dolaska u Skoplje.

Njemačka ministarka kaže da očekivanja velike većine građana ne smieju biti iznevjerena.

„Velike nade i očekivanja koje ljudi u Sjevernoj Makedoniji imaju u vezi s procesom pridruživanja su za nas u isto vrijeme i šansa i opasnost. Opasnost, jer bismo mogli da izgubimo Makedonke i Makedonce za Evropu ako EU iznjeveri njihova očekivanja, uprkos svom napretku i bolnim ustupcima koje su napravili u proteklih 17 godina. Šansa, jer je svim učesnicima u procesu proširenja EU jasno o čemu se zapravo radi: o budućnosti u evropskoj porodici, o regionu sa stabilnim blagostanjem i mirom, o samoopredjeljenju“, rekla je šefica njemačke diplomatije.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova je, uoči posjete, iznijelo ocjenu da je Sjeverna Makedonija „ključna zemlja“ za proces proširenja EU i navelo da je glavni cilj posjete Analene Berbok deblokada procesa ustavnih amandmana.

„Dobro razumijem da se trenutno u Sjevernoj Makedoniji sa srcem i strašću raspravlja o svim pitanjima identiteta, istorije, jezika i kulture“, priznaje Berbok.

„Nije drugačije ni kod nas i to je prirodno kada je riječ o važnim pitanjima kao što je promjena Ustava. Ali, iskustvo pokazuje: u takvim situacijama se isplati ostaviti po strani partijsko-političke kalkulacije, rukovoditi se jasnim ciljem i u tom pravcu se odlučno boriti“, rekla je Analena Berbok uoči posjete Skoplju.

Pored Sjeverne Makedonije, šefica njemačke diplomatije posjetiće i Gruziju, navodi DW.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:31