/ - РИА новости
18/04/2022 u 07:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Берлин признао зависност од Русије

Тренутни ембарго на гас угрозиће друштвени поредак у Њемачкој, рекао је министар економије Хабек

Њемачка не намјерава да вади гас из шкриљаца, јер ће то нанијети штету љемачкој животној средини, каже министар економије, вицеканцелар Роберт Хабек, за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Према његовим ријечима, из тог разлога Берлин не може брзо да одбије испоруке руског гаса.

"Тренутни ембарго на гас угрозиће друштвени поредак у Њемачкој“, рекао је Хабек.

Њемачки политичар је појаснио да Њемачка има велике резерве гаса из шкриљаца, али је за његову производњу неопходно хидраулично ломљење. Према његовим прогнозама, за развој лежишта и добијање одговарајућих дозвола биће потребне године.

"То је тешко по Закону о водама, јер овакав начин вађења може имати негативне последице по животну средину. Тренутно немамо предузећа која су вољна да то ураде", закључио је вицеканцелар.

Након почетка војне операције у Украјини, њемачке власти су најавиле намјеру да у догледној будућности смање зависност од руских снабдијевања енергентима. Берлин очекује да престане да увози угаљ и нафту из Русије до краја ове године. Провизорно се каже да ће се моћи изборити са зависношћу од природног гаса до средине 2024. године. Њемачка је почетком године добила скоро 55 одсто увоза плавог горива из Русије. Сада је овај удио смањен на 40 одсто. Алтернатива руском гасу, са становишта Њемачке, може бити ЛНГ из Катара, САД и других земаља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:33