Бернар Арно / - фото: РТС
01/08/2021 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бернар Арно поново најбогатији човјек на свијету

Арно и Безос су се у мају и јуну смјењивали на првом мјесту, али је оснивач „Амазона“ последњих 50 дана сједио на трону.

Џеф Безос више није најбогатија особа на свијету. Након пријављивања пословних резултата у другом кварталу, акције „Амазона“ пале су за 7,6 одсто, па је Безос као највећи акционар највише и изгубио – 13,9 милијарди долара. Сада се на трон најбогатијих поново попео француски тајкун Бернар Арно.

Упркос томе што су и акције Арноовог конгломерата ЛВМХ пале за 1,4 одсто, најбогатији Европљанин сиромашнији је за „само" 2,9 милијарди долара, па је ову недјељу затворио са процијењених 192,9 милијарди долара личног богатства, пише РТС.

Арно и Безос су се у мају и јуну смјењивали на првом мјесту, али је оснивач „Амазона“ последњих 50 дана сједио на трону.

Француз је током прошле пандемијске године увећао своје богатство за више од 100 милијарди долара, али његов конгломерат ове године, посебно од почетка лета, стагнира са пословним резултатима.

Арно посједује 47 одсто акција компаније која под једним кровом окупља брендове попут „Луј Витон", "Моет и Шандон", „Кристијан Диор“, "Тифани и Ко".

Иако су акције „Амазона“ изгубиле на вриједности, компанија није забиљежила лоше резултате. Само не онолико добре колико су се акционари надали.

Амерички џин пријавио је 113 милијарди прихода, што је повећање од 27 одсто у односу на исти период претходне године, као и 7,8 милијарди чистог профита.

Међутим, „Амазон“ предвиђа да ће приходи у трећем кварталу бити између 106 и 112 милијарди, што је испод ранијих очекивања од 119 милијарди долара.

Пад „Амазонових“ акција такође је утицао на богаство Безосове бивше супруге Мекензи Скот, која је након развода добила удио у компанији. Изгубила је 4,6 милијарди, па се сада њено лично богатство процјењује на 56 милијарди долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:17