/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
02/12/2022 u 09:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berza: Oprez uoči izvještaja o zapošljavanju

U SAD-u je u novembru industrijska proizvodnja pala prvi put nakon dvije i po godine, jer je veća cijena zaduživanja pritisla potražnju za robama

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon snažnog skoka dan prije, jer ulagači nijesu voljni dodatno riskirati uoči objave izvještaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones je skliznuo 0,56 odsto na 34.396 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 odsto, na 4.076 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,13 odsto na 11.482 boda, prenosi Hrportfolio. Nakon što su dan prije indeksi snažno porasli, u četvrtak se tržište smirilo.

Nakon poruke predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, da bi već od decembra centralna banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate 0,5 procentnih bodova, nakon serije povećanja od 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, li održavaće restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji. Ostaju otvorena ključna pitanja - do kojeg će nivoa Fed povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na njima. A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i podaci objavljeni u četvrtak.

U SAD-u je u novembru industrijska proizvodnja pala prvi put nakon dvije i po godine, jer je veća cijena zaduživanja pritisla potražnju za robama, dok je indeks troškova za ličnu potrošnju pokazao da inflatorni pritisci pomalo popuštaju.

„U normalnim danima ti bi podaci pozitivno uticali na tržište, ali nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, ti podaci nijesu dovoljno dobri da bi dodatno podstakli tržište", kazao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

U petak će u fokusu ulagača biti izvještaji o zapošljavanju, koje obično znatno utiče na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u prosjeku u novembru broj zaposlenih povećan za 200 hiljada, nakon što je mjesec prije bilo zaposleno oko 260 hiljada ljudi.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks je oslabio 0,19 odsto na 7.558 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 odsto na 14.490 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto na 6.753 boda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 02:25