/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
13/12/2022 u 09:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berza: Rast cijena dionica

Nakon što su prošle sedmice ti indeksi pali zbog rasta rizika od recesije, u prvom danu nove sedmice nadoknadili su dio tih gubitaka

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će novi podaci pokazati da inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku da uspori tempo povećanja kamata.

Dow Jones porastao je 1,58 odsto, na 34.005 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,43 odsto, na 3.990 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 odsto, na 11.143 boda. Nakon što su prošle sedmice ti indeksi pali zbog rasta rizika od recesije, u prvom danu nove sedmice nadoknadili su dio tih gubitaka, prenosi SEEbiz.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će izvještaj o potrošačkim cijenama, koje će biti objavljeno danas, pokazati da inflacioni pritisci popuštaju. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je rast cijena na malo u novembru usporio na 7,3 odsto, sa 7,7 odsto mjesec prije, a da je temeljna stopa inflacije skliznula sa 6,3 na 6,1 odsto.

Postoji rizik da bi podatak o inflaciji mogao biti nešto veći jer su u novembru proizvođačke cijene porasle više nego što se očekivalo. Upravo je taj podatak, objavljen u petak, najviše uticao na pad cijena dionica na Wall Streetu krajem prošle sedmice.

Popuštanje inflacije omogućilo bi Fedu da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon serije povećanja kamata 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će Fed na sjednici u srijedu podignuti kamate 0,5 postotnih bodova.

Međutim, i dalje će ostati otvorena pitanja do kojeg će nivoa Fed povećati kamate - na 4,75 ili pet odsto - i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine. Riječju, puno toga zavisi od toga koliko će se brzo stopa inflacije početi približavati Fedovim ciljanim nivoima.

A zbog visoke inflacije i posljedičnog rasta kamatnih stopa, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka. S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 16 odsto u odnosu na početak godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim nivoima do kraja godine, zabilježiće najveći godišnji pad od 2008.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 7.445 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 odsto, na 14.306 poena, a pariski CAC 0,41 odsto, na 6.650 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:04