маска / - фото: UNSPLASH
26/02/2022 u 14:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без маски у затвореним просторима за већину Американаца

Нове смjернице значе да 72 одсто становника САД живе у заjедницама гдjе се више не препоручуjе ношење маски у затвореним просториjама

Амерички Центри за контролу и превенциjу болести (ЦДЦ) у петак су драматично ублажили своjе смjернице за ковид- 19 коjе се односе на то када Американци треба да носе маске у затвореним просториjама, што укључуjе и школе.

Нове смjернице значе да 72 одсто становника САД живе у заjедницама гдjе се више не препоручуjе ношење маски у затвореним просториjама, преноси Глас Америке.

Новим смjерницама се фокус премjешта са стопе преношења ковида 19 на броj локалних хоспитализациjа, болничке капацитете и стопу инфекциjа.

Према раниjим смjерницама, за 95 одсто округа у САД се сматрало да имаjу високу стопу преношења корона вируса, што jе значило да само пет одсто америчких округа потпада под препоруку да маске не мораjу да се носе на затвореном.

Одлука jе дониjета у тренутку када jе талас нових инфекциjа коjе jе изазвала вариjанта омикрон значаjно опао у Сjедињеним Америчким Државама, а државе као што jе Њу Џерси наjавиле да планираjу да, наредних дана, укину обавезу ношења маски у школама, и другим jавним мjестима.

Директорка ЦДЦ, Рошел Валенски, рекла jе на брифингу за новинаре да путници и далjе треба да носе маске у авионима, возовим и аутобусима, као и на аеродромима и железничким станицама.

Те обавезе истичу 18. марта, а ЦДЦ ће их, како jе казала Валенски, поново размотрити наредних недjелjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:25