Džef Bezos / - DžEF BEZOS
15/11/2022 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bezos otpušta hiljade ljude

Ovu vijest prati talas otpuštanja širom tehnološkog sektora, koji je oprezan zbog recesije nakon godina brzog zapošljavanja.

Kompanija "Amazon" planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama počevši od ove nedelje, rekao je izvor za Rojters.

To bi predstavljalo najveće smanjenje broja zaposlenih u "Amazonu" do sada.

Smanjenje, koje je prethodno objavio Njujork tajms, predstavljalo bi oko tri odsto zaposenih u "Amazonu". Tačan broj može da varira kako kompanije u okviru firme Džefa Bezosa preispituju prioritete, rekao je izvor Rojtersu.

Najveća internet prodavnica planira da eliminiše poslove u organizaciji uređaja, koja proizvodi "Aleksu", gedžete i kamere za kućnu bezbjednost sa glasovnom kontrolom, kao i u odjeljenjima za ljudske resurse i maloprodaju, naveo je izvor.

"Amazonov" vremenski okvir za informisanje osoblja ostao je nejasan.

Taj izvor je smanjenje pripisao neizvesnom makroekonomskom okruženju sa kojim se suočavaju "Amazon" i druge kompanije.

Ovu vijest prati talas otpuštanja širom tehnološkog sektora, koji je oprezan zbog recesije nakon godina brzog zapošljavanja.

Samo prošle nedelje, kompanija Meta je saopštila da će otpustiti više od 11.000 zaposlenih, ili 13 odsto radne snage, kako bi obuzdala rastuće troškove.

Kompanija sa sjedištem u Sijetlu predviđa usporavanje rasta prodaje, uprkos tipično unosnoj prazničnoj sezoni.

U razgovoru sa novinarima prošlog mjeseca, glavni finansijski direktor Brajan Olsavski rekao je da kompanija vidi znake smanjenja kućnih budžeta za kupovinu i da nastavlja da se bori sa visokom inflacijom i troškovima energije.

Od tada je najavljeno da će zamrznuti zapošljavanje na nekoliko mjeseci.

Amazonova jedinica za uređaje poslednjih godina je zabilježila godišnji operativni gubitak od više od pet milijardi dolara, objavio je Volstrit džornal prošle nedelje. 

Na nivou kompanije, uzimajući u obzir poslove u magacinu i transportu, gdje Amazon zapošljava milion i po ljudi, planirana smanjenja su iznosila manje od jedan odsto radne snage maloprodaje.

Akcije Amazona su ove godine izgubile više od 40 odsto vrijednosti. U ponedeljak popodne pale su za 1,1 odsto na 99,67 dolara u ponedeljak popodne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 15:37