Најбогатији човјек на свијету, Џеф Безос / - WIKIPEDIA
05/07/2021 u 07:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Безос се данас повлачи с мјеста генералног директора Амазона

Безос, који са имовином вриједном око 189 милијарди долара заузима прво мјесто на Форбсовој ранг-листи најбогатијих људи на свијету, најавио је одлазак са мјеста генералног директора Амазона у фебруару, како би се посветио свом космичком предузећу Блу ориџин

Џеф Безос, најбогатији човјек свијета и оснивач Амазона, требало би данас да се повуче са функције генералног директора ове гигантске платформе за онлајн трговину, послије 27 година проведених на челу компаније.

Безос, који са имовином вриједном око 189 милијарди долара заузима прво мјесто на Форбсовој ранг-листи најбогатијих људи на свијету, објављеној почетком године, најавио је одлазак са мјеста генералног директора Амазона у фебруару, како би се посветио свом космичком предузећу Блу ориџин, пише Раша тудеј.

Амазон, који је давних `90-их почео да ради као онлајн књижара, израстао је током последње двије и по деценије у једну од највреднијих компанија на свијету којима се тргује на берзи, с тржишном капитализацијом од 1,7 билиона долара.

Безос планира да задржи власнички удио од 10,3 посто у компанији, као и мјесто извршног предсједника управног одбора Амазона.

Мјесто главног извршног директора Амазона предаће Ендију Џесију, који се компанији придружио 1997. године и који тренутно води Амазонов сектор рачунарства у облаку.

У међувремену, Безос планира да се придружи посади космичког брода-капсуле Њу Шепард његове свемирске компаније на првом путничком лету у васиону, који је заказан за 20. јул, на годишњицу слијетања Апола 11 на Мјесец 1969. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:03