Ukrajina, rat.  (FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME
28/09/2022 u 15:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BiH neće prtiznati rezultate referenduma u Ukrajini

Na kraju, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije, ocijenio je Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Bosna i Hercegovina (BiH) neće priznati rezultate referenduma u djelovima Ukrajine, javljaju agencije prenose mediji.

-Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje- rekao je Džaferović.

Dodao je da takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje i predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države.

-Na kraju, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije-ocijenio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, u skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ostaće dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN o agresiji na Ukrajinu i druge akte, potvrdila ovo opredjeljenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:27