Џо Бајден / - Н1
12/11/2021 u 21:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бијела кућа потврдила: Онлајн самит Бајдена и Ђинпинга

Бијела кућа нема велика очекивања од видео самита

Предсједници САД и Кине, Џозеф Бајден и Си Ђинпинг, одржаће дуго очекивани онлајн самит у понедјељак, потврдила је Бијела кућа.

Састанак у понедјељак увече по вашингтонском времену биће одржан у тренутку када двије стране настоје да смање тензије пошто су односи били напети у првих десет мјесеци Бајденовог мандата.

Бијела кућа нема велика очекивања од видео самита Бајдена и Сија.

Бајден жели да нагласи да двије супер силе треба да спрече продубљивање јаза у све компликованијим међусобним односима.

Званичници Бијеле куће наводе да не треба очекивати никакве велике објаве са састанка.

- Два лидера ће разговарати о начинима за одговорно управљање надметањем САД и Кине и о начинима заједничког рада у областима у којима су наши интереси усклађени. Предсједник Бајден ће јасно изнијети намјере и приоритете САД и бити јасан и искрен у вези са нашим забринутостима - рекла је портпаролка Бијеле куће Џен Псаки.

С обзиром да Си није напустио Кину током пандемије коронавируса, званичници Бијеле куће предложили су онлајн самит као најбоље алтернативно рјешење за разговор два лидера о бројним питањима која оптерећују односе Вашингтона и Пекинга.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је данас да се Пекинг нада да ће САД радити са Кином на заједничким напорима да самит лидера буде успешан и да односи двије земље буду враћени „на прави пут здравог и стабилног развоја“.

Последњих мјесеци било је доста тензија у односима САД и Кине, јер је Бајден јасно ставио до знања да акције Пекинга сматра забрињавајућим на више фронтова.

Бајден је критиковао Кину због кршења људских права против етничких мањина, гушења продемократског покрета у Хонгконгу и отпора глобалном притиску за пуну сарадњу у оквиру истрага порекла пандемије коронавируса.

Тензије су недавно додатно појачане и десетинама летова кинеских борбених авиона у близини острва Тајван, које Пекинг сматра дјелом своје територије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:26