Bijela kuća / - FOTO: UNSPLESH
20/10/2022 u 22:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijela kuća: Iranski vojnici pomažu ruskim snagama na Krimu

Kirbi je rekao da je Rusija do sada dobila desetine „dronova“ i da će nastaviti da ih dobija, i istakao da SAD strahuju da Rusija sada možda pokušava da dođe do iranskog konvencionalnog oružja

Iranski vojnici su na Krimu gdje pomažu ruskim snagama da izvode napade bespilotnim letjelicama - "dronovima" iranske proizvodnje na Ukrajinu, saopštila je Bijela kuća.

-Danas možemo da potvrdimo da su ruski vojnici bazirani na Krimu upravljali iranskim dronovima i koristili ih za napade u Ukrajini, uključujući i na Kijev poslednjih dana- rekao je porptarol Nacionalnog savjeta za bezbjednost američkog predsjedništva Džon Kirbi.

-Procjenjujemo da su iranski vojnici bili na terenu na Krimu i da su pomogli Rusiji u tim operacijama. Nemam broj Iranaca koji se nalaze na Krimu- rekao je on nagovještavajući da su oni još tamo, uz ruske snage.

Kirbi je rekao da je Rusija do sada dobila desetine „dronova“ i da će nastaviti da ih dobija, i istakao da SAD strahuju da Rusija sada možda pokušava da dođe do iranskog konvencionalnog oružja kao što su rakete zemlja-zemlja da bi ih koristila u Ukrajini.

Kirbi je precizirao da su Iranci u Ukrajini tehničari i nastavnici, a da su ruski vojnici izvodili napadae „dronovima“ kojima je teško oštećena ukrajinska infrastruktura.

-Teheran je sada direktno angažovan na terenu- rekao je on.

-SAD će uraditi sve da objelodane te isporuke oružja, odvraćati od toga i boriti se protiv toga- dodao je Kirbi i rekao da će SAD nastaviti oštro da primjenjuju sankcije protiv prodaje oružja i Rusiji i Iranu.

EU uvela sankcije iranskom proizvođaču dronova

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 08:08