/ - ФОТО: ТВИТЕР
13/02/2023 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijela kuća o rušenju objekata: Nisu vanzemaljci

U Bijeloj kući održava se press konferencija povodom rušenja tri neidentifikovana leteća objekta u posljednja tri dana.

Podsjetimo, američki ratni avioni u posljednja su tri dana nad Sjevernom Amerikom srušili tri objekta čije porijeklo je još uvijek nepoznato.

Press konferencije u Bijeloj kući obično drži portparolka Karin Žan-Pjer, ali joj se danas pridružio Džon Kirbi, savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbjednost. Posljednji put kad je Kirbi govorio na konferenciji u Bijeloj kući bilo je u petak, kad je najavio da je nad obalom Aljaske srušen leteći objekat.

“Kad govorimo o rušenjima ovih objekata, nema nikakvih dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskoj aktivnosti”, rekla je portparolka Žan-Pjer, pa sa smiješkom na licu  rekla kako voli film “ET”, ali želi uvjeriti američku javnost da “nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji”.

SAD oborile četiri neidentifikovana objekta: Otkud ih sad toliko i odakle dolaze

Kirbi je ustvrdio da su SAD i Kanada počele puno opreznije da prate vazdušni prostor nad svojim državama nakon pojave kineskog balona nad američkom teritorijom.

“Takve objekte je teško detektovati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak i kineski balon nije bilo lako detektovati, a on je bio puno veći”, rekao je Kirbi, pa dodao: “Još uvijek nismo uspjeli identifikovati ova tri objekta”.

“Kina ima program balona na velikim visinama, povezan je s vojskom”

Kirbi je kazao kako “ne može javno ići u puno detalja”, dodavši kako su Sjedinjene Države ustvrdile da Kina ima program balona koji lete na velikim visinama koji je povezan s kineskom vojskom.

“Bilo ih je ranije, ali nije ih otkrila administracija Donalda Trampa, nego administracija Džoa Bajdena”, rekao je on.

Novinar je potom Kirbija pitao ima li SAD špijunske avione nad Kinom.

“Nemamo špijunskih balona nad Kinom. Nisam svjestan da imamo bilo kakav drugi avion u kineskom vazdušnom prostoru”, rekao je Kirbi.

Ranije danas Kina je, podsjetimo, rekla da je Amerika poslala više balona u kineski vazdušni prostor. Kirbi se potom vratio na temu tri srušena objekta.

“Ne procjenjujemo da ti objekti predstavljaju izravnu prijetnju ljudima na tlu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja”, dodao je.

“Velika razlika između kineskog balona i ova tri objekta”

“Postoji velika razlika između kineskog balona i ova tri objekta. Kineski objekat je bio puno veći, veličine tri autobusa, imao je vlastiti pogon. Znamo što je radio, znamo čemu je služio. Nismo ga htjeli srušiti nad kopnom, moglo je biti opasno za nekog na zemlji. Ova tri objekta su puno manja, nisu imala vlastiti pogon, nosio ih je vjetar. Nemamo dokaza da nisu korišteni za špijuniranje, ali nismo sigurni. Predsjednik je naredio rušenje zbog opreza”, rekao je Bajdenov savjetnik.

“Za balon znamo da je kineski, priznali su to sami. Oni tvrde da nije bio špijunski, mi znamo da jeste. Za ova tri objekta još niko nije preuzeo odgovornost”, kazao je Kirbi.

Dodaje da ne znaju šta će se događati dalje i “kakva će biti praksa u budućnosti, nalazimo se u nepoznatom teritoriju”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 15:42